lauralaurens

FYI.

This story is over 5 years old.

Money

We vroegen koppels met een groot inkomensverschil hoe ze hun financiën regelen

“Ik betaal maandelijks 100 euro meer huur dan mijn vriend. Anders kan hij niet sparen voor onze vakanties.”

De kosten verdelen als je samenwoont is best een ding. Zeker als de één veel meer verdient dan de ander. Het lijkt misschien logisch om alle vaste lasten, zoals huur, internet en Netflix, fiftyfifty te verdelen. Maar als de één daardoor op water en brood moet leven, terwijl het voor de ander slechts een derde van zijn of haar vette inkomen is, is dat dan wel zo eerlijk? Als je vindt van niet, en je een relatie hebt, dan zou je als koppel ook je inkomsten op één hoop kunnen gooien en door twee delen. Of je kan een percentage van je inkomen op een gezamenlijke rekening zetten. Hoe je het ook doet, doe het in goed overleg. Anders kan één van de twee er nare gevoelens op na houden, bijvoorbeeld wanneer de helft van jouw riante salaris naar de nieuwe Cosplay-kostuums van je vriend gaat.

Advertentie

Ik wilde weten hoe koppels met een groot inkomensverschil hun financiën regelen en zocht ze op om het te vragen.

Fayette (27) werkt drie dagen per week bij Ace & Tate en Mauro (27) is onderdeel van Yung Internet. Mauro verdient per maand gemiddeld 700 euro meer.

portretfoto

VICE Money: Hoi Fayette en Mauro, hoeveel verdienen jullie?
Fayette: Ik verdien niet zo veel. Zo’n 1200 euro per maand. Maar ik werk ook maar drie dagen per week, voor minimumloon. Ik zou wel meer willen werken maar heb ITP, een auto-immuunziekte. Meer werken houd ik daarom niet vol.

Mauro: Mijn inkomen is wisselend. Maar ik kan er al zo’n twee jaar prima van leven. Ik leef van shows, royalty’s, buma, snabbels en interviews. Ik krijg ook betaald om naar bepaalde feestjes te gaan. In een goede maand verdien ik makkelijk twee tot drie keer zoveel als Fayette.

Hoe verdelen jullie de vaste lasten?
Fayette: We verdelen de vaste lasten gewoon fiftyfifty. We hebben ook geen gezamenlijke pas. We delen de huur door twee en doen om en om boodschappen. Ik vind het erg belangrijk om evenveel geld in te leggen als Mauro, ook al verdient hij meer. Anders voelt het alsof ik niet voor mezelf kan zorgen. Wat vind jij daarvan, Mauro?
Ik vind dat goed geregeld. We helpen elkaar natuurlijk wel als de ander echt in financiële nood zit, maar dan liever in de vorm van een lening. We zijn graag financieel onafhankelijk van elkaar. En wat nou als Mauro miljoenen per jaar gaat omzetten?
Mauro: Als ik miljoenen per jaar ga omzetten betaal ik voor iedereen de huur – voor mijn moeder, mijn vrienden én mijn vriendin.
Fayette: Ik zou dan nog steeds gewoon de helft van de huur blijven betalen, hoor. Tenzij jij in een gigantisch huis wil wonen dat ik niet kan betalen. Dan zou ik gewoon de huurprijs blijven betalen, die gelijk is aan wat ik zou betalen als ik alleen zou wonen.

Advertentie

En wat nou als jij in de toekomst het meeste gaat verdienen, Fayette?
Fayette: Als ik meer ga verdienen dan Mauro, bijvoorbeeld als Yung Internet failliet gaat, zou ik zeker bereid zijn om meer te betalen aan vaste lasten. Ik zou nu ook al mijn kleine loon met hem delen als hij dat zou willen. Dat is wel tegenstrijdig eigenlijk. Maar ik hou ervan om voor iemand te zorgen. Zorgen vind ik makkelijker dan zorg ontvangen.

Sanne (27) is gastouder en James (34) werkt in de IT, als beveiligingsadviseur. Zij hebben een inkomensverschil van 2300 euro per maand en gooien hun inkomen op één hoop.

gezinsfoto

Hoi Sanne en James, hoeveel verdienen jullie?
Sanne: James is IT-security-consultant. Hij verdient 3000 euro netto per maand. Ik werkte altijd drie dagen als gastouder, maar nu we een baby hebben gekregen werk ik er nog maar twee. Eerst verdiende ik 1000 euro per maand, nu nog maar 700.

Hebben jullie je inkomen altijd op één hoop gegooid?
James: In het begin van onze relatie hadden we nog twee aparte rekeningen. Toen we zijn gaan samenwonen hebben we meteen een gezamenlijke rekening geopend waar we al het geld dat binnenkwam op zetten. Sindsdien hebben we iedere maand hetzelfde bedrag om uit te geven aan privé-uitgaven. Maar de meeste van onze uitgaven zijn toch gezamenlijk.

Hoe kwamen jullie bij deze verdeling?
James: Sanne vond dit een goed idee. In eerste instantie was ik het er niet mee eens. Voordat ik met Sanne woonde, had ik namelijk twee huisgenoten die ook meer of minder verdienden. Toch betaalden we allemaal hetzelfde en gaf ik niet een deel van mijn salaris aan hun of zij aan mij. Ik heb toen tegen Sanne gezegd dat ze wel met goede argumenten moest komen.

Advertentie

Wat waren die argumenten, Sanne?
Sanne: Ik studeerde nog en had weinig geld. James had het huis gekocht. Het was dus zijn hypotheek en hij kon het zelf makkelijk betalen. Ik vond het niet eerlijk dat ik de helft moest betalen van zijn huis terwijl ik veel minder verdiende. Mijn ouders hebben ook altijd alles op één rekening gegooid, dus ik ben opgevoed met het idee dat het zo hoort. Als je een stel bent en samenwoont hoort het delen van je inkomen er gewoon een beetje bij. En heeft het krijgen van een kind nog voor verandering in de financiën gezorgd?
Sanne: Nee, we gooiden alles al op één hoop. Dat doen we nu nog steeds. Het is wel zo dat ik nu natuurlijk meer aan het zorgen ben voor ons kindje. Daarom werk ik een dag minder. Ik doe ook meer in het huishouden. Het is niet alsof ik op mijn luie reet zit te wachten totdat James geld binnenbrengt zodat ik weer kan gaan shoppen.

Zijn jullie het weleens oneens over de uitgaven die jullie doen?
James: Het is voor mij een beetje wennen dat ik niet zomaar kan uitgeven wat ik wil. Als ik bijvoorbeeld een grafische kaart wil kopen, moet ik het even overleggen. Nu ik mijn inkomen deel met Sanne en een baby heb, moeten we meer op de kleintjes letten. Ook heb ik graag een grote buffer. Ik zet het liefst al het geld dat binnenkomt opzij, terwijl Sanne bijvoorbeeld liever een dure draagzak wil kopen. Terwijl ik denk: volstaat een goedkope niet ook?
Sanne: Ja, ik vind het belangrijk dat producten duurzaam zijn. Gelukkig vindt James het wel, net als ik, belangrijk om wat meer uit te geven aan gezond eten. We zijn het er dus over eens dat we een boel geld uitgeven aan groente en fruit.

Advertentie

Laura (25) is bedrijfsleider bij een restaurant en Laurens (31) werkt in de horeca en studeert Italiaanse taal en cultuur. Zij hebben een inkomensverschil van ruim 1000 euro en delen alle kosten fiftyfifty.

Laura Laura

Hoi, waarom delen jullie alle kosten fiftyfifty?
Laura: Ik heb vaak voorgesteld om wat meer te betalen aan vaste lasten, omdat ik veel meer verdien, maar Laurens wil dat niet. Hij wil ook geen geld van me lenen als hij krap zit. Dat doet-ie dan liever van zijn moeder. Zelfs als we uit eten gaan betalen we ieder de helft.
Laurens: Klopt. Ik vind gewoon dat ik ook 50 procent moet bijdragen. Ik zou het niet eerlijk vinden als zij meer zou betalen dan ik. Ik ben ouder en studeer nog. Dat is mijn keuze. Daar hoeft zij niet extra voor in te leggen.
Laura: Terwijl je er wel voor bent dat mensen met hogere inkomens hogere boetes krijgen. Dat is wel gek dan toch?
Laurens: Dat is zo, het heeft ook met trots te maken. Ik wil principieel niet minder inleggen. Maar als Laura minder zou verdienen dan ik, zou ik het ook normaal vinden dat zij toch de helft van alle kosten blijft betalen.
Laura: Ja, terwijl ik het dan ook best logisch zou vinden dat jij wat meer zou betalen. Jullie hebben hier duidelijk andere ideeën over. Wat vinden jullie van een gezamenlijke rekening?
Laura: Ik heb vaak voorgesteld een gezamenlijke rekening te nemen. Dat lijkt me handig. Nu worden alle vaste lasten betaald vanaf mijn rekening. Laurens moet steeds de helft daarvan naar mij overmaken. Ik vind het gedoe, maar Laurens wil geen gezamenlijke rekening.
Laurens: Nee, een gezamenlijke rekening is ouderwets. Dat is iets van vroeger, toen de man nog voor alle inkomsten zorgde binnen het gezin. Ik hoef geen gezamenlijke rekening, ook niet als we kinderen krijgen. Ik zie het nut er niet van in. Wat is er mis met je financiën voor jezelf regelen?

Advertentie

Waarom denken jullie hier zo anders over?
Laura: Misschien omdat bij mij thuis mijn moeder ook voor het inkomen zorgde. Mijn vader was veel ouder en is vroeg gestopt met werken om voor ons te zorgen. Mijn moeder wilde carrière maken. We zijn met vier kinderen. Ze onderhield een gezin van zes met alleen haar inkomen. Mijn vader had geen pensioen opgebouwd. Bij Laurens thuis was alles ouderwetser. Zijn vader bracht vooral het geld binnen.

Julia (25) is apotheker en Wesley (27) is calculator, dat is iemand die allerlei berekeningen maakt. Ze hebben een inkomensverschil van 700 euro. Julia betaalt 100 euro meer aan vaste lasten dan Wesley.

Wesley Julia

Hoi, hoe is het voor jullie dat Julia veel meer verdient?
Julia: Heel normaal. We zijn al lang samen en wisten al tijdens mijn studie dat ik waarschijnlijk meer zou gaan verdienen. Ik hoop vooral dat het voor Wesley niet gek voelt om als man zo veel minder te verdienen.

Wesley: Ik vind het niet gek, hoor. Het is niet alsof Julia veel meer leuke dingen doet omdat ze meer verdient. Alleen bij het sparen merk ik wel echt een verschil. Dat gaat bij haar een stuk sneller.

Hoe kwamen jullie erbij om Julia 100 euro meer aan vaste lasten te laten betalen?
Julia: Dat heb ik voorgesteld. Anders wordt het verschil tussen wat we te besteden hebben wel erg groot. Ik vind dat eerlijker en logischer. Het gaat erom dat het een beetje gelijk voelt. Zo kunnen we ook allebei nog sparen voor vakantie bijvoorbeeld. Het is trouwens wel zo dat ik veel meer pensioenpremie betaal dan Wesley. Zo wordt het verschil ook wat kleiner. Maar dan heb jij straks een goed pensioen en Wesley niet. Hoe gaan jullie dat doen?
Julia: Dat is wat kort door de bocht. Ik moet gewoon een groter deel zelf betalen en bij Wesley betaalt zijn baas een groter deel. Als je later dingen gaat vastleggen heb je bovendien een partnerpensioen. Dus ik denk niet dat dat een probleem gaat zijn.

Advertentie

Wat vind jij er allemaal van, Wesley?
Wesley: Ik vind het allemaal prima. We maken weleens grappen over dat ik straks lekker huisvader word. Dan wil ik wel een elektrische grasmaaier. Kan ik rondjes door de tuin rijden.

Haha, en wie betaalt dan die grasmaaier?
Julia: Wij samen. Waarschijnlijk gaan we in de toekomst al onze inkomsten op een hoop gooien. Als we een huis gaan kopen bijvoorbeeld. Geld is onbelangrijk en het meeste geven we toch samen uit. Ik kan wel in mijn eentje al het geld voor mezelf houden, maar als ik het niet met Wesley kan delen is de lol er wel een beetje vanaf.

Hou je ook zo van geld? Like VICE Money en ontvang dagelijks gratis geldverhalen:De kosten verdelen als je samenwoont is best een ding. Zeker als de één veel meer verdient dan de ander. Het lijkt misschien logisch om alle vaste lasten, zoals huur, internet en Netflix, fiftyfifty te verdelen. Maar als de één daardoor op water en brood moet leven, terwijl het voor de ander slechts een derde van zijn of haar vette inkomen is, is dat dan wel zo eerlijk?

Als je vindt van niet, en je een relatie hebt, dan zou je als koppel ook je inkomsten op één hoop kunnen gooien en door twee delen. Of je kan een percentage van je inkomen op een gezamenlijke rekening zetten. Hoe je het ook doet, doe het in goed overleg. Anders kan één van de twee er nare gevoelens op na houden, bijvoorbeeld wanneer de helft van jouw riante salaris naar de nieuwe Cosplay-kostuums van je vriend gaat.

Advertentie

Ik wilde weten hoe koppels met een groot inkomensverschil hun financiën regelen en zocht ze op om het te vragen.

Fayette (27) werkt drie dagen per week bij Ace & Tate en Mauro (27) is onderdeel van Yung Internet. Mauro verdient per maand gemiddeld 700 euro meer.

VICE Money: Hoi Fayette en Mauro, hoeveel verdienen jullie?
Fayette: Ik verdien niet zo veel. Zo’n 1200 euro per maand. Maar ik werk ook maar drie dagen per week, voor minimumloon. Ik zou wel meer willen werken maar heb ITP, een auto-immuunziekte. Meer werken houd ik daarom niet vol.

Mauro: Mijn inkomen is wisselend. Maar ik kan er al zo’n twee jaar prima van leven. Ik leef van shows, royalty’s, buma, snabbels en interviews. Ik krijg ook betaald om naar bepaalde feestjes te gaan. In een goede maand verdien ik makkelijk twee tot drie keer zoveel als Fayette.

Hoe verdelen jullie de vaste lasten?
Fayette: We verdelen de vaste lasten gewoon fiftyfifty. We hebben ook geen gezamenlijke pas. We delen de huur door twee en doen om en om boodschappen. Ik vind het erg belangrijk om evenveel geld in te leggen als Mauro, ook al verdient hij meer. Anders voelt het alsof ik niet voor mezelf kan zorgen. Wat vind jij daarvan, Mauro?
Ik vind dat goed geregeld. We helpen elkaar natuurlijk wel als de ander echt in financiële nood zit, maar dan liever in de vorm van een lening. We zijn graag financieel onafhankelijk van elkaar. En wat nou als Mauro miljoenen per jaar gaat omzetten?
Mauro: Als ik miljoenen per jaar ga omzetten betaal ik voor iedereen de huur – voor mijn moeder, mijn vrienden én mijn vriendin.
Fayette: Ik zou dan nog steeds gewoon de helft van de huur blijven betalen, hoor. Tenzij jij in een gigantisch huis wil wonen dat ik niet kan betalen. Dan zou ik gewoon de huurprijs blijven betalen, die gelijk is aan wat ik zou betalen als ik alleen zou wonen.

Advertentie

En wat nou als jij in de toekomst het meeste gaat verdienen, Fayette?
Fayette: Als ik meer ga verdienen dan Mauro, bijvoorbeeld als Yung Internet failliet gaat, zou ik zeker bereid zijn om meer te betalen aan vaste lasten. Ik zou nu ook al mijn kleine loon met hem delen als hij dat zou willen. Dat is wel tegenstrijdig eigenlijk. Maar ik hou ervan om voor iemand te zorgen. Zorgen vind ik makkelijker dan zorg ontvangen.

Sanne (27) is gastouder en James (34) werkt in de IT, als beveiligingsadviseur. Zij hebben een inkomensverschil van 2300 euro per maand en gooien hun inkomen op één hoop.

Hoi Sanne en James, hoeveel verdienen jullie?
Sanne: James is IT-security-consultant. Hij verdient 3000 euro netto per maand. Ik werkte altijd drie dagen als gastouder, maar nu we een baby hebben gekregen werk ik er nog maar twee. Eerst verdiende ik 1000 euro per maand, nu nog maar 700.

Hebben jullie je inkomen altijd op één hoop gegooid?
James: In het begin van onze relatie hadden we nog twee aparte rekeningen. Toen we zijn gaan samenwonen hebben we meteen een gezamenlijke rekening geopend waar we al het geld dat binnenkwam op zetten. Sindsdien hebben we iedere maand hetzelfde bedrag om uit te geven aan privé-uitgaven. Maar de meeste van onze uitgaven zijn toch gezamenlijk.

Hoe kwamen jullie bij deze verdeling?
James: Sanne vond dit een goed idee. In eerste instantie was ik het er niet mee eens. Voordat ik met Sanne woonde, had ik namelijk twee huisgenoten die ook meer of minder verdienden. Toch betaalden we allemaal hetzelfde en gaf ik niet een deel van mijn salaris aan hun of zij aan mij. Ik heb toen tegen Sanne gezegd dat ze wel met goede argumenten moest komen.

Advertentie

Wat waren die argumenten, Sanne?
Sanne: Ik studeerde nog en had weinig geld. James had het huis gekocht. Het was dus zijn hypotheek en hij kon het zelf makkelijk betalen. Ik vond het niet eerlijk dat ik de helft moest betalen van zijn huis terwijl ik veel minder verdiende. Mijn ouders hebben ook altijd alles op één rekening gegooid, dus ik ben opgevoed met het idee dat het zo hoort. Als je een stel bent en samenwoont hoort het delen van je inkomen er gewoon een beetje bij. En heeft het krijgen van een kind nog voor verandering in de financiën gezorgd?
Sanne: Nee, we gooiden alles al op één hoop. Dat doen we nu nog steeds. Het is wel zo dat ik nu natuurlijk meer aan het zorgen ben voor ons kindje. Daarom werk ik een dag minder. Ik doe ook meer in het huishouden. Het is niet alsof ik op mijn luie reet zit te wachten totdat James geld binnenbrengt zodat ik weer kan gaan shoppen.

Zijn jullie het weleens oneens over de uitgaven die jullie doen?
James: Het is voor mij een beetje wennen dat ik niet zomaar kan uitgeven wat ik wil. Als ik bijvoorbeeld een grafische kaart wil kopen, moet ik het even overleggen. Nu ik mijn inkomen deel met Sanne en een baby heb, moeten we meer op de kleintjes letten. Ook heb ik graag een grote buffer. Ik zet het liefst al het geld dat binnenkomt opzij, terwijl Sanne bijvoorbeeld liever een dure draagzak wil kopen. Terwijl ik denk: volstaat een goedkope niet ook?
Sanne: Ja, ik vind het belangrijk dat producten duurzaam zijn. Gelukkig vindt James het wel, net als ik, belangrijk om wat meer uit te geven aan gezond eten. We zijn het er dus over eens dat we een boel geld uitgeven aan groente en fruit.

Advertentie

Laura (25) is bedrijfsleider bij een restaurant en Laurens (31) werkt in de horeca en studeert Italiaanse taal en cultuur. Zij hebben een inkomensverschil van ruim 1000 euro en delen alle kosten fiftyfifty.

Hoi, waarom delen jullie alle kosten fiftyfifty?
Laura: Ik heb vaak voorgesteld om wat meer te betalen aan vaste lasten, omdat ik veel meer verdien, maar Laurens wil dat niet. Hij wil ook geen geld van me lenen als hij krap zit. Dat doet-ie dan liever van zijn moeder. Zelfs als we uit eten gaan betalen we ieder de helft.
Laurens: Klopt. Ik vind gewoon dat ik ook 50 procent moet bijdragen. Ik zou het niet eerlijk vinden als zij meer zou betalen dan ik. Ik ben ouder en studeer nog. Dat is mijn keuze. Daar hoeft zij niet extra voor in te leggen.
Laura: Terwijl je er wel voor bent dat mensen met hogere inkomens hogere boetes krijgen. Dat is wel gek dan toch?
Laurens: Dat is zo, het heeft ook met trots te maken. Ik wil principieel niet minder inleggen. Maar als Laura minder zou verdienen dan ik, zou ik het ook normaal vinden dat zij toch de helft van alle kosten blijft betalen.
Laura: Ja, terwijl ik het dan ook best logisch zou vinden dat jij wat meer zou betalen. Jullie hebben hier duidelijk andere ideeën over. Wat vinden jullie van een gezamenlijke rekening?
Laura: Ik heb vaak voorgesteld een gezamenlijke rekening te nemen. Dat lijkt me handig. Nu worden alle vaste lasten betaald vanaf mijn rekening. Laurens moet steeds de helft daarvan naar mij overmaken. Ik vind het gedoe, maar Laurens wil geen gezamenlijke rekening.
Laurens: Nee, een gezamenlijke rekening is ouderwets. Dat is iets van vroeger, toen de man nog voor alle inkomsten zorgde binnen het gezin. Ik hoef geen gezamenlijke rekening, ook niet als we kinderen krijgen. Ik zie het nut er niet van in. Wat is er mis met je financiën voor jezelf regelen?

Advertentie

Waarom denken jullie hier zo anders over?
Laura: Misschien omdat bij mij thuis mijn moeder ook voor het inkomen zorgde. Mijn vader was veel ouder en is vroeg gestopt met werken om voor ons te zorgen. Mijn moeder wilde carrière maken. We zijn met vier kinderen. Ze onderhield een gezin van zes met alleen haar inkomen. Mijn vader had geen pensioen opgebouwd. Bij Laurens thuis was alles ouderwetser. Zijn vader bracht vooral het geld binnen.

Julia (25) is apotheker en Wesley (27) is calculator, dat is iemand die allerlei berekeningen maakt. Ze hebben een inkomensverschil van 700 euro. Julia betaalt 100 euro meer aan vaste lasten dan Wesley.

Hoi, hoe is het voor jullie dat Julia veel meer verdient?
Julia: Heel normaal. We zijn al lang samen en wisten al tijdens mijn studie dat ik waarschijnlijk meer zou gaan verdienen. Ik hoop vooral dat het voor Wesley niet gek voelt om als man zo veel minder te verdienen.

Wesley: Ik vind het niet gek, hoor. Het is niet alsof Julia veel meer leuke dingen doet omdat ze meer verdient. Alleen bij het sparen merk ik wel echt een verschil. Dat gaat bij haar een stuk sneller.

Hoe kwamen jullie erbij om Julia 100 euro meer aan vaste lasten te laten betalen?
Julia: Dat heb ik voorgesteld. Anders wordt het verschil tussen wat we te besteden hebben wel erg groot. Ik vind dat eerlijker en logischer. Het gaat erom dat het een beetje gelijk voelt. Zo kunnen we ook allebei nog sparen voor vakantie bijvoorbeeld. Het is trouwens wel zo dat ik veel meer pensioenpremie betaal dan Wesley. Zo wordt het verschil ook wat kleiner. Maar dan heb jij straks een goed pensioen en Wesley niet. Hoe gaan jullie dat doen?
Julia: Dat is wat kort door de bocht. Ik moet gewoon een groter deel zelf betalen en bij Wesley betaalt zijn baas een groter deel. Als je later dingen gaat vastleggen heb je bovendien een partnerpensioen. Dus ik denk niet dat dat een probleem gaat zijn.

Wat vind jij er allemaal van, Wesley?
Wesley: Ik vind het allemaal prima. We maken weleens grappen over dat ik straks lekker huisvader word. Dan wil ik wel een elektrische grasmaaier. Kan ik rondjes door de tuin rijden.

Haha, en wie betaalt dan die grasmaaier?
Julia: Wij samen. Waarschijnlijk gaan we in de toekomst al onze inkomsten op een hoop gooien. Als we een huis gaan kopen bijvoorbeeld. Geld is onbelangrijk en het meeste geven we toch samen uit. Ik kan wel in mijn eentje al het geld voor mezelf houden, maar als ik het niet met Wesley kan delen is de lol er wel een beetje vanaf.

Hou je ook zo van geld? Like VICE Money en ontvang dagelijks gratis geldverhalen:

Tagged:salaris