Cryptomiljonair Livaneli

FYI.

This story is over 5 years old.

Money

Cryptomiljonair Livaneli maakt zich klaar voor de legalisering van Canadese cannabis

We hadden het ook nog even over crypto, Rotterdamse parkeerplekken en een mysterieuze nieuwe bubbel.
Tim Fraanje
Amsterdam, NL

Op 17 oktober legaliseert Canada cannabis en wil de grootste wietexporteur ter wereld te worden. Financiële speculanten doken massaal op de nieuwe goudmijn, en zelfs Coca Cola deed een duit in het (voorlopig nog denkbeeldige) wietzakje. De aandelenkoersen van wietbedrijven als Canopy en Aurora stegen het afgelopen half jaar flink, maar schommelen nu zenuwachtig op en neer. Wat gaat er gebeuren als legale cannabis straks realiteit is? We vroegen aan Livaneli Yildiran (24), het bubbelorakel van Vice Money, of de bubbel al gaat knappen, en of er nog nieuwe bubbels zijn om in te investeren.

Advertentie

Livaneli weet als geen ander hoe je rijk kan worden van hypes. Hij vertelde ons hoe hij multimiljonair werd met cryptocurrencies verhandelen, en stapte later in in de cannabis. Als ik hem bel zegt hij dat hij in ieder geval even een statement wil maken over de wietmarkt. Hij heeft het opgeschreven: “Ik ben teleurgesteld dat Nederland ons buitenspel heeft gezet door wiet nog niet te legaliseren. Vroeger werden kleine vissen opgegeten door grote vissen, nu worden langzame vissen opgegeten door snelle vissen. Wij in Nederland hebben de expertise, de techniek, we hebben het geld, maar we zijn gewoon te langzaam met het aannemen van nieuwe wetten, en het inspelen op nieuwe trends. En het gaat toch wel gelegaliseerd worden, echt.” Als je in de wietaandelen zit, kun je de wereld en dus de markt maar beter bezwerend toespreken.

Hoi Livaneli, hoe diep zit jij eigenlijk in de cannabisaandelen?
Ik heb er wel in geïnvesteerd, maar het is slechts een klein percentage van mijn totale portfolio, omdat ik een jaar geleden pas begon te investeren op de traditionele financiële markten. Ik was er nog niet helemaal comfortabel mee. Inmiddels heb ik meer mijn draai gevonden, en ik geloof in het product. Cannabis kost bijna niks om te maken en je kan het voor veel meer geld verkopen, bovendien zijn er maar een paar bedrijven die de plant verbouwen. Het is een product waar mensen achter staan, omdat ze er emotie bij voelen. Het past ook in een gezondheidstrend: hennepzaad is populair als superfood, en steeds vaker kiezen mensen voor medicinale cannabis in plaats van synthetische medicatie. Ik heb deze week dan ook veel winst gepakt met cannabis: de waarde van mijn aandelenpakket steeg dinsdag met 7 procent. Maar daarna heb ik mijn cannabisaandelen verkocht.

Advertentie

Verkocht? Waarom?
Ik denk dat ze momenteel overgewaardeerd zijn. Nu komt de cannabismarkt veel in het nieuws en weet je niet wat de markt gaat doen. Maar straks is de hype weer voorbij: eind dit jaar, begin volgend jaar verwacht ik dat ik weer in cannabis ga investeren. Maar ik houd de koers wel in de gaten, omdat er elk moment iets kan veranderen. Over twee tot vijf jaar, als cannabis ook in de EU is gelegaliseerd, zijn de aandelen pas echt de prijs waard waarvoor ze nu worden verhandeld. Meer nog zelfs. Dit is een markt waarin niets zeker is.

Waar hangt dat van af?
Ik denk dat de eerste cijfers van de legale wietbedrijven positief zullen zijn. Maar wiet kan pas echt wereldwijd doorbreken als de regelgeving wordt aangepast. We weten dat de Amerikaanse president Donald Trump nu bijvoorbeeld een onderzoeksteam heeft opgezet, om de gezondheidseffecten van cannabis te achterhalen. Als dat rapport naar buiten komt en het is negatief, dan is dat slecht voor de markt. Maar ik denk dat de Republikeinen sowieso de volgende verkiezing niet gaan winnen, en de Democraten zijn bijna allemaal pro-cannabis, dus dat is hoopgevend. Canadese bedrijven zetten zich ook echt in om hier een wereldwijd succes van te maken, ze huren massaal ex-politici in als lobbyisten.

Maar vooralsnog is het vooral speculatie?
Er is heel veel speculatie, maar ik denk wel dat het een kans is.

Blow je zelf wel eens?
Eh, je kan er niet makkelijk openlijk over praten, want je wordt heel snel afgestraft. Maar ik blow soms een klein beetje, bij speciale gelegenheden.

Advertentie

Waarom is blowen zo’n taboe, het gaat toch legaal worden? En Elon Musk blowt ook in het openbaar.
Nadat Elon Musk blowend op die podcast te zien was, daalden de Tesla-aandelen. Ik moet aan de investeerders in mijn cryptofonds denken. Ik ga voor hen in crypto handelen.

Hoe gaat het met dat fonds?
Het is klaar, maar ik wacht nog op een goed moment om live te gaan. Het is een beetje saai geworden op de cryptomarkt, dus ik wacht eigenlijk tot er chaos ontstaat, en dan ga ik live. Mijn eigen trades gaan goed, maar ik zie nu geen goede kansen om het fonds open te gooien.

Heb jij eigenlijk een celeb-status?
Ik was op reis naar een land waar ze geen internet hebben, omdat ik even weg wilde zijn van alles en iedereen: Noord-Korea. En daar kwam ik ook weer een Nederlander tegen die me herkende. Ik zie ook best vaak mensen kijken van: hee ik ken hem, maar ik weet niet waarvan.

Vind je dat leuk?
Het boeit me niet heel erg om eerlijk te zijn.

Je wilde toch ook een groot technologiebedrijf oprichten?
Ik heb dus dat cryptofonds, aandelen op de financiële markt waaronder die in cannabis, en ben bezig toe te treden in een durfkapitaalfonds zodat ik toegang kan krijgen tot aandelen die niet publiekelijk verhandelbaar zijn, denk aan bedrijven als SpaceX en 23andMe. En mijn familie koopt parkeerplaatsen op in Rotterdam. Want de huizenprijzen stijgen heel hard, maar de parkeerplaatsen niet. Ik ben een beetje dingen aan het uittesten en bouw het allemaal langzaam op totdat ik op een gegeven moment ben waar ik wil zijn.

Advertentie

Hoeveel bubbels heb je nog nodig om dat te bereiken?
Daar heb je maar één bubbel voor nodig, als je de eerste persoon bent. Of twee, ligt eraan hoe groot de bubbel is en hoeveel geld erin pompt. Ik denk dat bubbels veel vaker gaan voorkomen op de financiële markt.

Waarom?
Mensen reageren veel sneller op nieuwsartikelen en er zijn zelfs bots, die automatische beleggingen maken op basis daarvan. Dus kapitaal verschuift veel sneller waardoor meer bubbels ontstaan.. Dat is goed, want bubbels brengen vaak ook innovatie met zich mee. (omdat er snel veel kapitaal in een nieuwe ontwikkeling gepompt wordt, red.)

Wat is de volgende hype?
Ik heb de juiste signalen ontvangen voor een bubbel in een andere industrie, die alle juiste elementen heeft. Daar wil ik nog niet te veel over zeggen, want daar wil ik zelf als eerst op cashen. Er is nog bijna niemand mee bezig, we hebben nu net een community aangemaakt van maar 700 mensen. Als het wat groter wordt, en er meer zekerheid is, geef ik het aan jullie door.

Kun je wat hints geven?
Het is ook een product waar ik heel erg in geloof. Als ik online research doe naar de bedrijven die het product aanbieden, dan zijn er maar een paar. En ik weet dat er wat miljardairs zijn in hebben geïnvesteerd.

Ik ga wel even een beetje raden.
Denk niet dat je het kan raden. Als je het kan raden zou het best wel knap zijn.

Kun jij raden wat de volgende hype is waar Livaneli op hint? Laat het ons weten.

Hou je ook zo van geld? Like VICE Money en ontvang dagelijks gratis geldverhalen: