enzo knol faalt

FYI.

This story is over 5 years old.

Money

De gevonden voorwerpen op Schiphol werden geveild en er waren alleen maar verliezers

Enzo Knol die achtergelaten koffers openmaakt is het treurigste aan het eind van de zomer
Tim Fraanje
Amsterdam, NL

Aan het eind van de zomer worden de gevonden voorwerpen van Schiphol verkocht aan de hoogste bieder, op zogenaamde kofferveilingen. Voor tussen de vijfhonderd en duizend euro ben je eigenaar van een partij verloren of achtergelaten vakantiekoffers. Dat klinkt als een hoop geld, maar als je een nieuwe iphone vindt, wat gouden sieraden of twee paar exclusieve designersneakers ben je al een heel eind met het terugverdienen.

Advertentie

De veilingen zijn dan ook vooral in trek bij gokkers, die hopen op een enorme adrenaline-rush bij het vinden van een schat. Ik hoorde er voor het eerst over via Armijn Meijer, de pokerkoning/casino-expert die ik eerder interviewde. Bijna wilde ik zelf naar de veiling gaan, om te proberen rijk te worden, maar vooral ook om een voyeuristisch inkijkje te krijgen in de spullen die anderen zijn verloren, of gewoon hebben laten verrotten op het vliegveld.

Want meestal raken die koffers niet voor niets kwijt: ze liggen eerst vijf maanden op het vliegveld te wachten op de rechtmatige eigenaar. Dus behalve het handjevol schatten zitten er vooral ook gewoon een heleboel vuile onderbroeken, tandenborstels en telefoonopladers in de koffers. Banale spullen die niemand iets boeien, vervangbare dingen die we liever opnieuw kopen dan dat we ze gaan ophalen op het vliegveld. Chic is het allemaal niet, en het gerespecteerde kunst- en antiekveilinghuis dat de veiling organiseerde wilde liever geen media-aandacht voor dit specifieke onderdeel van hun bedrijfsactiviteit. Ik gaf ze geen ongelijk en besloot niet stiekem alsnog te gaan.

Enzo Knol liet zich niet tegenhouden door het hoge aasgierengehalte en wist dit jaar zijn vloggervingertjes op een partij koffers te leggen. Een koffer is natuurlijk ook gewoon een box, en dus perfect geschikt voor een unboxingvideo. Een extra leuke, omdat je van tevoren niet weet wat je gaat aantreffen.

Advertentie

Hij was niet de eerste die de entertainment-waarde van de verloren Schipholkoffers ontdekte. Het zeroes-tv-programma 6-pack kocht ook een keer wat van die koffers, spoorde een ex-eigenaar op en dacht haar een dienst te bewijzen door de spullen terug te brengen. Toen ze belden met het blijde nieuws zei de vrouw: “Ik wil niks met jullie programma te maken hebben.” Ondanks die expliciete weigering wordt de vrouw alsnog herenigd met haar achtergelaten spullen. Ze worden zonder pardon gedumpt bij haar zoontje, die de deur open doet. Het is pijnlijk aan alle kanten: waar de presentatoren hopen op een prachtig all-you-need-is-love-moment, voelt de vrouw zich waarschijnlijk vooral beschaamd dat ze zo liefdeloos met haar spullen omgaat.

Enzo heeft waarschijnlijk dit filmpje niet gekeken, en maakt ook de denkfout dat mensen per ongeluk hun koffers verliezen. “Ik ben nog nooit een koffer kwijtgeraakt, het lijkt me oprecht heel vervelend,” zegt hij aan het begin van het eerste filmpje. Toch weerhoudt dat hem er niet om de hele intieme maar weinig geliefde inhoud van de koffers te showen aan zijn miljoenenpubliek, dat ervan smult. Ik keek de twee filmpjes (70 minuten bij elkaar, goed voor het algoritme) omdat ik zelf toch stiekem ook wel nieuwsgierig was naar het residu van de zomer. Spoiler alert: ik eindigde verdrietig, leeggezogen en vastbesloten om NOOIT MEER andere bagage dan handbagage mee te nemen om niet het risico te lopen dat vloggers die in handen zouden krijgen. Enkele dieptepunten, voor als je zelf niet wilt kijken:

Advertentie

1) De kleren die iemand in een zwakke bui bij de Primark heeft gekocht, worden op een garagevloer gekwakt, op de stapel “waardeloos”. Voor niks geproduceerd in Bangladesh, onder barre omstandigheden. Mensen die hun kleren met wat meer liefde kopen krijgen een stijloordeel van de immer veilig geklede vlogger en zijn stagiair. Zo lokte een koffer met kleurige outfits de reactie “Was dit een clown ofzo?” uit. Zoals ik al zei: alleen maar verliezers.

2) Enzo en zijn stagiair analyseren ook medische toestanden. Wat quotes uit het filmpje: “Volgens mij had diegene veel last van hoofdpijn. Drie pakjes paracetamol.” Na het vinden van een medicijnendoosje met vakjes voor de ochtend en de avond: “Hij zit aan de pillen, veel pillen, deze stond helemaal strak.” En: “Vaseline, voor als je moeite hebt met poepen.” (geen idee hoe vaseline daarbij kan helpen maar Enzo duidelijk wel)

3) De persoonlijke verzorging van de kofferachterlaters wordt ook beoordeeld: na het vinden van twee scheerapparaten zegt Enzo: “Hij wilde zich duidelijk goed genoeg scheren.” De stagiair van de vlogger was er vooral erg van onder de indruk dat nagels ook op vakantie gewoon groeien: “HOLY SHIT, een nagelschaartje”.

4) De stagiair is ook een beetje een grapjas. Hij stopt bij wijze van grap zijn iPhone in één van de tassen, waarop Enzo totaal flipt van euforie. Hij ontdekt het bedrog doordat zijn stagiair hysterisch begint te lachen: “jij bent echt een flikker!” zegt hij. Gezellig hoor.

Advertentie

5) Een islamitisch bidkleedje wordt door Enzo gebombardeerd tot “een leuke sjaal”. Zelf had ik eerlijk gezegd ook niet geweten hoe zo’n bidkleedje eruit ziet, maar mensen in de comments die dat wel weten, vinden Enzo’s kennishiaat duidelijk niet cool. Blijkbaar heeft hij ook veel moslimvolgers.

6) Er worden naast vieze kleren nog meer dingen gevonden die beter niet gevonden hadden kunnen worden, zoals een setje Call of Duty-onderbroeken en een “kwakje in een bakje”.

Het enige lichtpuntje is dat Enzo de waardeloos bevonden kleren in de Humana-bak gooide, in plaats van ze te retourneren aan de geen-fuck-gevende eigenaar. Hopelijk is er nog IEMAND blij mee. Maar dit detail kon bij mij helaas niet opboksen tegen de andere 70 minuten aan herfstdip-opwekkende tristesse. Er zijn alleen maar verliezers in dit gokspel, zelfs als de kofferkoper wel zijn/haar geld terugverdient. Niets zegt op zo’n treurige manier “het einde van de zomer”, als een kofferveiling. De rommel die overblijft na een zonnige vakantie geveild, opgekocht en weer weggepleurd. Alsof je een half opgegeten patatje vindt op de uitgaansstraat in Chersonissos en dat nog even in de magnetron doet, hopend op een culinaire openbaring.

En dit zijn de filmpjes, je bent gewaarschuwd.

Mocht je nou toch zelf ook koffers willen opkopen, ze worden ook in andere seizoenen geveild, hier .

Beeld via youtube.

Hou je ook zo van geld? Like VICE Money en ontvang dagelijks gratis geldverhalen:

Tagged:gokken