FYI.

This story is over 5 years old.

Money

Seksistisch pokeren kost mannen veel geld

Een vrouwelijke pokerprof legt uit hoe ze seksisme bij mannen uitbuit om ze hun fiches af te pakken
man en vrouw aan het pokeren
Headerfoto uit deze video

Dat seksisme een samenleving geld kost is bekend. Maar ook in het pokerspel zijn er kosten verbonden aan misogyn gedrag. Dat blijkt althans uit wat poker-prof Maria Konnikova vertelt in een interview dat ze onlangs gaf aan The New York Times.

Over Konnikova’s fascinerende verhaal hadden we het eerder dit jaar, maar in het kort komt het hierop neer: Konnikova, een Russisch-Amerikaanse psycholoog, was een van de vaste schrijvers voor tijdschrift The New Yorker. Ze schreef daarnaast boeken over haar vakgebied. Maar tijdens onderzoek voor haar laatste boek ging ze in de leer bij een meesterpokerspeler en meedoen aan toernooien. Binnen een jaar tijd won ze 86.400 dollar, waarna ze besloot professioneel pokerspeler te worden.

Advertentie
Maria aan het pokeren

Maria Konnikova, foto via flickr

In een interview dat ze onlangs gaf aan Claudia Dreifus voor NYT deelde ze een paar inzichten in de kosten die seksisme met zich meebrengen. “[Sommige mannen] zien me niet als pokerspeler, ze zien me als vrouwelijke pokerspeler. Er zijn mannen die nog liever doodgaan dan dat ze passen voor een vrouw. Voor mij passen is een belediging voor hun mannelijkheid. Bij zulke spelers bluf ik nooit. Hoe sterk mijn hand ook is, ze zullen hem altijd willen zien, omdat ze gewoonweg niet kunnen passen voor een vrouw,” vertelt ze aan Dreifus.

Met machogedrag schieten seksistische mannen zichzelf met hagel in hun voet, want bluffen, passen en de kaarten van je tegenstander op strategische momenten willen zien, zijn de instrumenten waarmee je je winkansen bij pokeren vergroot. Maar de seksisme-taks zit hem ook in de verwachtingen die het feit dat de tegenspeler een vrouw is nog steeds opwekt, zegt Konnikova. “Andere spelers denken dat vrouwen niet in staat zijn om te bluffen. Ze denken dat als ik heel agressief inzet, dat wel moet betekenen dat ik een sterke hand heb. Bij die mensen bluf ik de hele tijd.”

Het is niet de eerste keer dat een pokerspeler seksisme van mannen gebruikt om te winnen, merkte blogger Jason Kottke op. In een interview dat pokerprof Annie Duke aan de Amerikaanse radiozender NPR gaf, vertelt ze dat ze de tegenspelers die haar seksistisch behandelen in drie categorieën opdeelt: “De eerste bestaat uit de flirtende seksisten, mannen die me op een seksuele manier benaderen.” Ze gaat niet met die mannen op date, maar het feit dat ze met haar flirten kan ze wel uitbuiten, omdat ze haar aardig vinden. In de tweede categorie vallen de mannen die geen respect voor haar hebben. “Daar kan je een boel strategie tegen gebruiken. Je kan heel goed bluffen bij die mensen,” zegt ze in dat interview. In de derde categorie vallen de boze seksisten, mannen die er werkelijk alles aan doen om maar niet te worden verslagen door een vrouw. Bij hen kan je niet bluffen, legt Duke uit. Je kan alleen wachten. “Tot ze stuklopen op jouw muur van fiches.”

Advertentie
knappe vrouw aan het pokeren

Hier zie je Lily Kiletto over de hele tafel heenwalsen. Still uit dit filmpje. Headerfoto komt uit deze wedstrijd, waarin Vanessa Rousso de vloer aanveegt met Tony G.

Niet iedereen lijkt zich in dezelfde mate te ergeren aan dit gedrag van mannen. In een artikel over seksisme aan de pokertafel dat goksite Unibet ter ere van Internationale Vrouwendag publiceerde, vertelt de Belgische pokerprof Charlotte van Brabander dat ze er persoonlijk niet zo veel last van heeft. Ze gelooft juist dat je seksisme dat tegen je gericht is in je voordeel kunt gebruiken.

Natuurlijk worden vrouwen ook benadeeld door het seksistische gedrag. Het lijkt er bijvoorbeeld op dat vrouwen het een niet heel aantrekkelijk idee vinden om met een stel haantjes aan tafel te gaan zitten. Bij live-pokertoernooien zijn gemiddeld 4,5 procent van de deelnemers vrouw, terwijl dat online toch meer is, namelijk 10 procent.

Ook kun je op een schadelijke manier gaan toeleven naar het stereotype beeld dat van je bestaat: ‘stereotype threat’. Dit is de angst dat je gaat handelen naar dit stereotype. Annie Duke had bijvoorbeeld het gevoel dat ze alleen voor een pokertoernooi was uitgenodigd omdat ze een vrouw is. Ze voelde zich een bedrieger, terwijl ze keihard had gewerkt om te komen waar ze was. Op zo’n manier worden de schadelijkste kanten van het stereotype geïnternaliseerd en halen ze je uit je concentratie. Gelukkig ging ze in 2004 naar huis met 2 miljoen dollar. Konnikova heeft inmiddels 200.000 dollar aan de pokertafel verdiend.

Konnikova doet er redelijk luchtig over in het NYT-interview: “Er zijn mensen die vinden dat vrouwen niet thuishoren aan de pokertafel, en die proberen me te intimideren. Dus, wat te doen? Ik laat ze gewoon hun gang gaan. En dan wacht ik tot het juiste moment om hun fiches af te pakken. Het is net het leven, niet?”

Hou je ook zo van geld? Like VICE Money en ontvang dagelijks gratis geldverhalen: