FYI.

This story is over 5 years old.

Money

Hoe je je vakantiekoopjes zo slim mogelijk langs de douane sluist

De meeste mensen lopen gewoon door het Nothing to Declare poortje, maar als je de regels niet precies weet, kan het je zomaar een strafblad opleveren.
Tengbeh Martine Kamara
Rotterdam, NL
Vodka flessen
Foto via Flickr

Jens was op Schiphol al supergestrest omdat hij halsoverkop uit Suriname terug moest komen toen zijn vader daar ziek was geworden. Nadat hij eindelijk door de poortjes van de paspoortcontrole was gelopen, werd hij ook nog eens opgepakt door de douane. Het gebeurde bij die laatste Douane-check – Goods to declare of Nothing to declare – waar iedereen gewoon doorloopt zonder er echt bij na te denken.

Advertentie

Maar dit keer werd hij dan toch echt gecheckt, en blijkbaar had hij een zakmes in zijn koffer zitten. Het was een souvenir dat hij op een marktje voor een paar Surinaamse dollars op de kop had getikt, maar hij werd er urenlang over ondervraagd, zonder dat hij contact mocht hebben met zijn familie. In de ogen van de douaniers probeerde Jens een illegaal wapen te importeren.

Na een paar uur liet de douane hem toch gaan, omdat ze geloofden dat Jens inderdaad niet wist dat het niet mocht, maar daarvoor hingen hem flinke straffen boven het hoofd. Hij had er een boete van 350 euro voor kunnen krijgen, een strafblad – wat hem zijn baan bij de politie had kunnen kosten – of zelfs een celstraf.

Toen Jens dat verhaal vertelde dacht ik: laat ik me toch maar eens inlezen in de importregels. Ik loop namelijk zelf altijd fluitend door het niets-aan-te-geven-poortje. En het kan zo lekker zijn om in het buitenland spullen te kopen die in Nederland zoveel goedkoper zijn. In New York kun je voor een paar honderd euro minder een MacBook scoren, en als je aan de Turkse kust op vakantie bent is het heerlijk om een paar Ralph Lauren polo’s aan te schaffen – misschien wel namaak, maar toch. Hoe kun je profiteren van die vakantiekoopjes zonder dat je er op Schiphol weer dikke boetes of belastingen over moet betalen?

Gooi de doos van je camera weg een hang hem om je nek: dat scheelt je een paar honderd euro

Toen ik twee jaar geleden terugkwam uit de Verenigde Staten liep ik met een gloednieuwe Canon spiegelreflexcamera van 700 dollar door het poortje Nothing to declare, terwijl ik daar kennelijk 21% import-btw over had moeten betalen. Dat moet namelijk als je met meer dan 430 euro aan producten uit het buitenland terug in Nederland komt. Zo zit je dus al op minstens 90 euro aan extra belastingen.

Gelukkig werd er op dat moment niet gecontroleerd. En omdat een spiegelreflex niet illegaal is, hadden ze me dan ook geen uren vastgehouden, zoals Jens met zijn mes. Maar toch: áls ze in mijn tas hadden gekeken, had ik die belasting wel moeten betalen en mogelijk een dikke boete.

Advertentie

Omdat ik toch wel benieuwd ben hoe hoog de boete was geweest die ik dan had moeten betalen, vraag ik het de douane casual via hun Instagramaccount (waar ze gek genoeg sneller op reageren dan via de telefoon). “Daar kunnen we helaas niets over zeggen,” krijg ik een minuutje later in mijn insta-notificaties, gevolgd door een sassy knipoog-emoji.

Ik weet niet zo goed hoe ik dat moet interpreteren – het klinkt een beetje alsof de boete niet dreigend genoeg is om me de volgende keer tegen te houden. Maar goed, voor de zekerheid kun je de doos dus beter weggooien en alle kaartjes van de aankopen halen zodat niet duidelijk is dat je het ding in het buitenland gekocht hebt. Hang de camera desnoods om je nek, dan zal al helemaal niemand er vragen over stellen.

Voor een jaarvoorraad sigaretten ga je naar Roemenië, maar in Moldavië moet je dat niet proberen

Als je bijvoorbeeld op vakantie bent geweest naar een cheap land waar je geld tien keer meer waard is, wil je daar misschien in bulk aan drank en sigaretten inslaan. Hoeveel je dan mag meenemen hangt af van de soort drank of tabak die je meeneemt, en waar je heen gaat. Zo kun je bijvoorbeeld vanuit Roemenië zonder gezeur een jaarvoorraad bier en een pakket van 800 sigaretten meenemen, terwijl je vanuit buurland Moldavië na je eerste slof opeens 57% invoerrechten, en een monsteraccijns van 58% en 17% btw moet betalen.

Lees ook: Ik ging naar het armste land van Europa om me schatrijk te voelen

Advertentie

Check de douanesite dus vóór je je hele koffer volpropt met peuken en goedkope wodka, want met die boete ben je straks alsnog duurder uit dan in Nederland – de douane zal echt niet geloven dat je al die sigaretten en drank al bij je had voordat je naar Moldavië vloog.

Weet waar je souvenirs van gemaakt zijn

Een kennis van me vond op zijn vakantie in Zuid-Amerika een vogeltje dat hij zo schattig vond dat hij hem mee terug naar Nederland wilde nemen. Het vogeltje was zo klein dat hij het de hele vlucht onder zijn jas kon houden, en het in zijn binnenzak langs de marechaussee, in het vliegtuig, en langs de douane smokkelde. Maar beschermde dieren en planten mag je niet mee naar Nederland nemen. Als hij gepakt was, had hij in plaats van een dat arme beestje een fikse boete op zak gehad.

Zelfs als je niet zo’n grote dierenliefhebber bent die van plan is een schattige pluizenbol mee te sluizen, kan het je nog weleens per ongeluk overkomen. In sommige landen worden dieren en planten namelijk verwerkt in bijvoorbeeld souvenirs, zoals crèmes van orchideeën of armbandjes van olifantenhaar. Als het dier of de plant beschermd is, komt het niet langs de douane. De Instagram van de douane – waar ze hun meest interessante vondsten posten – staat vol met voorbeelden.

Leche Gloria kazen meenemen uit Peru is gewoon helemaal verboden – net als alle andere zuivelproducten, en vlees

Een van de mooiste dingen aan reizen is het leren kennen van nieuwe culturen, en dan vooral het eten van die nieuwe culturen. En als je zo compleet overdonderd bent door die overheerlijke Leche Gloria-kazen uit Peru, is het meer dan logisch dat je er een paar mee naar huis wil nemen. Slecht nieuws: omdat vlees en zuivelproducten ziektes kunnen overbrengen, is het verboden om ze te importeren. (gelukkig komt de chillste kaas van de wereld gewoon uit Frankrijk, en binnen Europa mag het wel gewoon mee).

Als je toch graag de delicatessen van je verre vakantiebestemming wilt meenemen om aan al je vrienden te laten proeven, ga dan voor vis, groenten en fruit. Daar mag je namelijk wel een bepaalde hoeveelheid van meenemen. Met 20 kilo vis, 5 kilo fruit en 5 kilo groenten, kom je wel even vooruit.

Advertentie

Nep-merkkleding mag je trouwens wel gewoon meenemen

Die Macbook uit de VS en de kaas uit Peru zijn dus uit je koffer. Maar hoe zit het dan met die neppe Ralph Lauren polo die bijna niet te onderscheiden is van de echte? Als je die naar Nederland mee wil nemen om zelf te dragen, vindt de douane dat oké. Maar was je van plan een handeltje te starten en hier voor de driedubbele prijs te verkopen? Dan weer niet.

De Douane probeert oplichters tegen te gaan, dus als ze vermoeden dat je van plan bent nepmerken door te verkopen – bijvoorbeeld als de douanier vindt dat je er wel heel veel mee hebt – worden ze ingenomen. Wil je het op safe spelen, zou ik gewoon niet teveel van dezelfde items meenemen, en als je dat toch wilt, moet je er misschien wat vieze chocolade- of moddervlekken op wrijven om jezelf niet te schuldig over te laten komen. Je kunt ze thuis toch gewoon weer in de wasmachine gooien.

Dat een volautomatisch vuurwapen niet mag, moet geen verrassing zijn, maar andere ‘onschuldigere’ wapens worden nog weleens per vergissing meegenomen door vakantiegangers – zoals bijvoorbeeld Jens, die niet doorhad dat dat zakmes gezien werd als een wapen. Het kan ook wel ingewikkeld zijn, want een Zwitsers zakmes mag bijvoorbeeld weer wel. “Een zakmes mag je niet meenemen als het twee snijkanten heeft, of als het uitgevouwen langer is dan 28 centimeter,” reageert de douane als ik hen vraag waar de grens dan ligt. “Verder mogen messen zoals stiletto’s natuurlijk ook niet.

Als je iets bij je hebt waar je over twijfelt, kun je het navragen bij de douane via social media, zodat ze je op tijd kunnen vertellen of het wel of niet mee mag. Kijk sowieso nog even goed op hun website voor alle details en uitzonderingen, want met een beetje pech word je gepakt op iets waarvan je dacht dat het geen kwaad kon. Als je het echt niet meer weet, kun je het de nog altijd aan de douane op Schiphol vragen – ze zijn te vinden bij het something-to-declare poortje.

Hou je ook zo van geld? Like VICE Money en ontvang dagelijks gratis geldverhalen: