FYI.

This story is over 5 years old.

Money

Imponeer je date met een indrukwekkend diner dat nauwelijks iets kost

Ik vroeg sterrenkoks hoe ik de maximale romantiek voor mijn paar euro kan krijgen.

Of je nou al jarenlang verkering hebt, iemand in de kroeg je nummer hebt gegeven of een match op tinder hebt, als je een romantisch dinertje organiseert moet je goed voor de dag komen. Maar als je geen geld hebt om je liefde mee te nemen naar dat sjieke restaurant op de hoek, kun je je geluk ook dichter bij huis zoeken. In je eigen appartement bijvoorbeeld. Want wat is er eigenlijk mis met thuis daten? Er is niemand die jullie stoort (behalve misschien je huisgenoot die halverwege de avond dronken naar binnen strompelt) en mocht het nou heel gezellig worden, is je bed binnen handbereik.

Advertentie

Ook al kun je echte liefde niet kopen met dure champagne, je wilt op je date ook geen bak boerenkool op tafel zetten. Maar hoe zorg je er nou voor dat zo’n avond thuis een succes wordt, zonder er te veel geld aan uit te geven? Om je hiermee op weg te helpen vroeg ik het aan de experts. Dus voordat je je afwas doet en de kaarsen aansteekt, lees even deze tips om je date te imponeren met gerechten die luxueus ogen, maar jou stiekem niks kosten.

Voor nog geen twee euro heb je al een grotkaasje

Je kan natuurlijk voor dat keiharde stuk brie of die roomkaas met kruiden van de supermarkt gaan. Maar dan is het wel meteen duidelijk dat je een skere student zonder smaak bent. Daarom raadt Johan Mulder, hoofd verkoop van De Kaasfabriek ons aan om je date een bijzonder kaasje voor te zetten.

“Standaard brie, roomkaas of jong belegen kent iedereen,” zegt Mulder. “Het is leuker om je date met iets nieuws te verrassen. Mijn persoonlijke favoriet is Landgoed Koe Affiné (1,90 per 100 gram). Een in een grot gerijpte koemelkkaas die daardoor een diepe smaak heeft. Het is een goed te betalen kaasje, maar wel van het type dat eruit ziet en smaakt als een kaas die op de kaart staat in een duur restaurant.” Dit grotkaasje is in kaasspeciaalzaken door heel Nederland te verkrijgen. Aan jou slechts de taak om het plateau aan te kleden met een beetje jam, toastjes en wat druiven, dan oogt het meteen behoorlijk professioneel. Vergeet er vooral niet bij te vertellen dat het in een grot gerijpt is. Want wie vindt dat nou niet indrukwekkend?

Advertentie

Islamitische slagers maken vers vlees betaalbaar

Je hoeft geen topchef met een Michelinster te zijn om een indrukwekkend gerecht op tafel te zetten. Maar: vlees is duur, en nog duurder als je geen genoegen wilt nemen met een waterige kiloknaller. Bij islamitische slagers is vlees dan weer heel goedkoop. In de eerste de beste waar ik naar binnen loop (de slager in Turkse supermarkt DAS supermarkt in Rotterdam) betaal je voor een kilo kippendijen 4,75 per kilo. Bij de gemiddelde reguliere slager is dit 9 euro: bijna twee keer zo duur. Volgens voedingsdeskundige Arzu Groenevelt komt dit doordat islamitische slagers minder aan presentatie doet. “Dat zie je terug in de prijs.” Daarnaast verkoopt de islamitische slager ook veel meer delen van het dier dan reguliere slagers, zoals orgaanvlees. Duurzaam dus. En je kan de slager gewoon vragen hoe vers het vlees is. “Vanochtend geslacht.” verzekert de islamitische slager in DAS supermarkt me als ik vraag of het vlees vers is. Ik zal hem op zijn woord moeten geloven, maar goed; in supermarkten blijft de versheid van je stukje kip sowieso een raadsel. De consumentenbond constateerde meer dan eens dat vlees daar soms zelfs praktisch bedorven is.

Yum Yum noedels zijn een goed alternatief voor al dat Michelingedoe met gelletjes en schuimpjes

MasterChef-jurylid en kok Freek van Noortwijk tipt ons om het typische michelinster-gedoe met kleine porties, gelletjes en schuimpjes achterwege te laten. “Je kan beter gewoon een goed bord eten neerzetten dat echt goed smaakt.”

Maar hoe doen we dat op goedkope en duurzame wijze? “Bak een paar kippendijen en een bakje wokgroenten van een euro – de taugé-variant – met een wat knoflook, gember, soja en limoen in een pannetje gaar.”

Advertentie

Duik daarna diep je voorraadkast in, zegt de chef, want met wat geluk vind je daar nog een paar zakjes Yum Yum noedels die je ergens in het afgelopen decennium hebt gekocht.

“Kook deze in een grote pan gaar in hun eigen bijgevoegde zakjes smaakversterkers en flikker hier de groenten en de kip bij. Zorg dat de laatste warmte je kip net gaart en maak het af met wat spinazie, bosui, sojasaus en limoen.”

Volgens van Noortwijk doet het gerecht niet af aan hoe het eten in sterrenrestaurants smaakt. En als je zegt dat je unami-noedels hebt bereid in plaats van instantnoedels klinkt het behoorlijk culinair.

Zo zet je dus een heerlijke bord goed eten neer voor nog geen vijf euro in totaal. Mocht je nou geen zakje Yum Yum hebben liggen, dan kosten ze 45 cent in de supermarkt. En anders kun je ze altijd nog vervangen door rijst, bulgur, of wat je maar in je kast hebt liggen.

Een DIY cocktail smaakt duur, maar is dat natuurlijk niet

Omdat alcohol knap maakt is het in jullie beider belang dat er een glaasje gedronken wordt. Een uitgelezen moment dus om die fles drank die na een feestje is blijven liggen eindelijk te gebruiken. Tess Posthumus, die pas nog genomineerd werd voor de titel ‘beste bartender ter wereld’ en eigenaar van een eigen cocktailbar in Amsterdam genaamd Flying Dutchmen Cocktails, tipt ons om een caipirovska te maken. Een chique cocktail waarvan het recept in haar boek Cocktails met Tess staat. Het recept in haar boek is iets ingewikkelder, maar de versie die Tess ons leert is een prima alternatief dat net zo goed smaakt. “Plet een half limoentje in een groot glas. Schenk hier wodka bij. Roer er suiker of honing doorheen en gooi er wat crushed ijs bij, en je hebt een officiële cocktail die duur smaakt en nauwelijks iets kost,” zegt Posthumus. Mocht je nou geen fles meer op de plank hebben staan, dan is het de hoogste tijd om voor dit soort gelegenheden langs de slijterij te gaan. Een flesje wodka kost bij de slijter maar een tientje. En vergeet die zak crushed ijs van een euro niet. Tenzij je hier ook op wil besparen; dan kun je gewoon wat aangekoekt ijs uit je vriezer harken.

Gooi voor het dessert gewoon wat olijfolie op de yoghurt

Alhoewel ik de truc die mijn vader al dertig jaar lang gebruikt om al zijn gasten te imponeren misschien nog wel de meeste geniale ter wereld vind (gooi een paar bananen in een pan, bedek deze met rum en suiker en zet het geheel in de hens) komt Bryce Steba, chefkok bij club en restaurant Noorderschip met een leuke suggestie die net iets minder extreem is.

“Wij hebben hangop met gezouten noten, caramel en olijfolie op het menu staan,” vertelt Bryce. De bereiding spreekt voor zich, maar vergeet de olijfolie niet. Deze giet je rondom de hangop en maakt het dessert tot een mooi geheel. “Een inkoopprijs waar je u tegen zegt, terwijl we het in ons sjieke restaurant serveren. Ik raad zeker aan om dit thuis te maken, omdat het gemakkelijk, goedkoop en fancy is.”

Voor een halve kilo hangop betaal je bij Albert Heijn 1,39 euro en voor die gezouten noten ben je ook niet meer dan een paar euro kwijt. Mocht je nou geen karamelsaus in huis hebben, dan heeft Freek van Noortwijk nog een handige tip voor ons. “Smelt gewoon een paar karamelsnoepjes in een pannetje. Gegarandeerd heerlijke karamelsaus.”

Wil je niettemin voor geflambeerde bananen gaan, zorg dan dat je dit eerst een keer alleen oefent. Want als jouw haar of de polyester jurk van je date vlam vat, is al je moeite voor niks geweest. En kun je dat rollebollen in bed wel vergeten.

Hou je ook zo van geld? Like VICE Money en ontvang dagelijks gratis geldverhalen: