FYI.

This story is over 5 years old.

Money

Deze mensen gaan voor hun 40ste met pensioen, en dat kun jij ook

Aanhangers van het FIRE-principe sparen hard om daarna te reizen en chillen.
KIRSTY SHEN AND HERE HUSBAND BRYCE ARE PART OF A GROWING MOVEMENT TO RETIRE EARLY AND TRAVEL THE WORLD.
Foto door Kirsty Shen & echtgenoot

Kristy Shen was in de twintig en werkte als informaticus toen ze zich realiseerde dat er iets moest veranderen. Haar baan was stressvol, gaf weinig voldoening, en ze kreeg last van paniekaanvallen. Op een doodgewone werkdag zakte haar mentor opeens in elkaar terwijl hij aan zijn bureau zat, en werd weggedragen op een brancard. “Ik had echt zoiets van: shit, deze baan gaat letterlijk mijn einde worden.”

Advertentie

Rond die tijd kwam ze achter het bestaan van de FIRE-beweging, een groep jonge mensen die hopen vroeg met pensioen te kunnen gaan om hun passies na te kunnen jagen, door een heleboel geld te sparen terwijl ze nog twintigers, dertigers of eventueel veertigers zijn. Daarna kunnen ze de rest van hun leven hun spaargeld en investeringen gebruiken.

FIRE staat voor ‘Financial Independence Retire Early’: Financiële Onafhankelijkheid Vroeg met Pensioen. Hoewel het idee van vroeg met pensioen gaan niet heel nieuw is, is het ontstaan van een online community om het doel te promoten en strategieën te delen pas begonnen in 2001, met de blog Early Retirement Extreme. Vandaag de dag is het idee razend populair, vooral in de Verenigde Staten, waar minder belasting betaald hoeft te worden en mensen dus meer geld overhouden om te sparen. Een Reddit-pagina over vroegtijdig pensioneren heeft meer dan 380.000 abonnees, en de blog van de beroemde evangelist van de beweging, Mr. Money Mustache, heeft elke maand meer dan een miljoen bezoekers.

vrouw poseert in landschap met bergen

Kristy begon met het lezen van ‘Your Money Your Life’, een boek over vroeg pensioneren, geschreven door Vicki Robin in de jaren negentig. Daarnaast bezocht ze blogs over de beweging. In minder dan tien jaar, ze was 31, hadden zij en haar man Bryce meer dan een miljoen dollar gespaard en gingen ze met pensioen.

Kristy Shen op reis in de Alpen

“Onze ex-collega’s dachten dat we gestoord waren,” zegt Kristy. “Ze grapten over hoe ze alvast kussens klaar hadden gelegd voor onze knieën voor wanneer we terug zouden komen kruipen naar werk.” Het koppel is momenteel aan het backpacken door Europa en Zuidoost-Azië.

Advertentie

Haal het beste uit je pensioen

Vroeg gepensioneerden moeten tijd uittrekken om hun geld te beheren, maar behalve dat hebben ze alleen maar lol.

Op haar 38e had Tanja Hester had genoeg gespaard om ontslag te nemen van haar goedbetaalde baan en pensioneerde in 2017. “We bezoeken vrienden en zijn veel buiten,” zegt ze. “We voelen ons net een stel kinderen, wachtend tot er een volwassene langskomt om te vertellen dat dit niet zomaar kan.”

koppel poseert voor zee

de Hesters genieten van hun vervroegde pensioen.

“We konden een groot huis kopen, auto’s en dure avondjes uit eten, of we konden alles sparen en financieel onafhankelijk worden,” zegt Steve Adcock, een technicus uit Arizona die op zijn vijfendertigste stopte met werken, met meer dan een miljoen op de bank.

Hij reist nu met zijn vrouw door de Verenigde Staten in een caravan. “Ons probleem is nu dat ons leven bijna te sociaal is. Er is altijd wel iemand die een drankje wil doen of langs wil komen op onze kampeerplek.”

een snelle uitweg uit de dagelijkse sleur

Vroeg gepensioneerden volgen drie stappen om hun doel te bereiken: Minder uitgeven, zodat ze tenminste de helft van hun jaarlijkse inkomen kunnen beleggen; investeren in een laagdrempelig pensioenfonds met gestadige uitkeringen; en een enorme spaarrekening opbouwen voordat ze ontslag nemen. Houd wel in je achterhoofd dat dit natuurlijk een stuk makkelijker gaat als je al wat meer verdient: veel FIRE-gepensioneerden werkten in tech of het bedrijfsleven.

Leven op bescheiden voet was niet zo’n groot probleem voor Kristy Shen. “Ik ben opgegroeid in China in een arme familie, dus koken in plaats van uit eten, reizen met het openbaar vervoer en in een buitenwijk wonen in plaats van in het centrum, was allemaal niet zo’n grote verandering.” Kristy en haar man bespaarden al meer dan 1500 dollar per maand alleen al door in een ouder huurhuis van 900 dollar te verblijven in plaats van een mooier appartement van 2500 dollar of meer.

Advertentie

Een andere gewoonte van vroeg gepensioneerden is hun verzet tegen ‘lifestyle creep’, het fenomeen dat je meer gaat uitgeven wanneer je een salarisverhoging krijgt. “Wanneer we meer gingen verdienen of bonussen ontvingen, investeerden we dat direct,” zegt Steve Adcock.

vrouw en man poseren voor caravan

De Adcocks met hun caravan.

Het is ook een goed idee om je salaris automatisch op je spaarrekening te laten zetten. “De afschrijvingen gingen direct van ons inkomen af,” voegt Adcock toe. “Zo hoefden we het geld nooit zelf aan te raken.”

Als het gaat om investeren, is de meest gebruikelijke strategie van de FIRE-enthousiastelingen om veel in te leggen in pensioensfondsen die belastingvrij mogen beleggen, zogenaamde 401(k)’s, en de rest in private pensioenfondsen en goedkope indexfondsen.

Als je van plan bent om op je zestigste met pensioen te gaan, moet je ongeveer twaalf keer je jaarlijkse uitgaven hebben gespaard. Maar de aanhangers van FIRE proberen vaak meer dan 25 keer hun jaarlijkse uitgaven te sparen, omdat ze een stuk langer van het spaarpotje moeten leven. Degenen die van plan zijn om van ongeveer 40.000 dollar te leven, moeten streven naar een spaarrekening van minstens 7 cijfers. “Een miljoen was het magische getal voor ons,” zegt Adcock.

Is FIRE iets voor jou?

Voor je je aansluit bij de FIRE-beweging, is het belangrijk om te overwegen of je je echt wilt overgeven aan de bescheiden levensstijl die je zult moeten naleven: “Het spaarpatroon van FIRE-mensen is heel strak,” zegt financieel planner Douglas Boneparth. Hoewel dat voor enige tijd wel te overzien is – of misschien zelfs een leuke uitdaging, afhankelijk van je persoonlijkheid – is het lastig om op de lange termijn vol te houden. Vooral als je nog je studentenlening af moet betalen, wil sparen voor een huis, of bijvoorbeeld een kind krijgt.

FIRE is niet voor iedereen, maar de ideologie van financiële doelen stellen, budgetteren en sparen kan iedereen helpen om beter worden in het beheren van hun geld. Vaststellen wat je financiële prioriteiten zijn en je houden aan een budget zijn handige vaardigheden – of je nou spaart voor een huis, het afbetalen van je studieschuld, of vroeg pensioneren.

Of je nou droomt van ontslag nemen op je 30e en de wereld verkennen, of pensioneren op een mooie locatie op je 67e, een financieel plan hebben is in elke situatie een slim idee.

Hou je ook zo van geld? Like VICE Money en ontvang dagelijks gratis geldverhalen: