FYI.

This story is over 5 years old.

Money

Zes types die je tegenkomt bij de bezichtiging van een huis

Ze vinden altijd wel een manier om je te overbieden, maar wij weten hoe je ze te slim af kunt zijn.
Groep mensen houdt elkaar vast.

Tot je verbazing kom je erachter dat je na je laatste salarisverhoging toch een hypotheek kunt krijgen voor een betaalbaar huis. Omdat je klaar bent met het sponsoren van je huurbaas, besluit je te gaan kopen. Dat lijkt eerst nog net zo makkelijk als een rondje door de supermarkt. Maar wacht maar, tot je op de bezichtiging de types tegenkomt die je allemaal kunnen aftroeven bij het biedingsproces. We bespreken ze hieronder, en geven je een tip zodat je beter voorbereid de huizenmarkt opgaat en niet onnodig veel huizen hoeft te bezichtigen.

Advertentie

De gladde overbieder, die het huis sneaky uit je handen grist

Het is de olieworstelaar onder de bezichtigers, die iedere keer als jij een bod doet, zijn linker borstspier aanspant om te laten zien dat hij sterker is dan jij. Terwijl je nog 30.000 euro op je hypotheek over hebt besluit je op de bezichtiging meteen hoger te bieden dan de vraagprijs. Je denkt dat je iedereen hebt afgetroefd. Maar als je ‘s avonds thuis zit belt de makelaar je op om te vertellen dat een ander veertigduizend boven de vraagprijs heeft geboden. En zo glipt ook dit huis uit je handen.

De vrienden die doen alsof ze een getrouwd stel zijn

Niemand behalve de meest doorgewinterde huizenjager durft alleen op die deurbel te drukken. Dus neem je je bestie mee, of je broer, of een willekeurige voorbijganger die zich altijd al afvroeg wat zich achter deze gevel bevond. Maar hoe professioneel komt dat over, als je niet eens met vaste stem een vraag over erfpacht kunt formuleren zonder dat iemand je handje vasthoudt? En dus hebben Anne en haar gap Ger zich zojuist, op de trap naar boven, fluisterend omgetoverd tot een vlot, assertief, scherp en fotogeniek getrouwd stel tweeverdieners – en meteen ook maar tot Annefleure (“dus niet Annefleur, vergissen veel mensen zich in, haha!”) en Jeremiah (“mijn moeder komt uit Greenwich, die bij New York, niet die bij Londen”), omdat ze toch bezig waren. Te herkennen aan de vluchtige blik van paniek als één de naam van hun twee frisse kinderen vergeten is; of het feit dat ze in de rol van advocaat en longarts een tweekamerflat aan een snelweg aan het bekijken zijn.

De fraudeur, die documenten vervalst en overal mee wegkomt

Hij kan hacken, hij kan vervalsen en hij is een pro in het goochelen met loonstrookjes en banksaldo’s. Als hij de hand van de makelaar schudt zie je de typexvlekken op zijn vingers. De fraudeur lijkt een zwakbegaafd jochie van achttien dat vijf uur per week boeken terugzet in de bibliotheek, en zo staat hij ook bekend bij de Belastingdienst. Alle toeslagen en uitkeringen die hij krijgt gebruikt hij vervolgens om de maandlasten van de veel te hoge hypotheek te betalen die hij heeft gekregen door de bank ervan te overtuigen dat hij 35 is en succesvol ondernemer. De fraudeur heeft dan ook honderden BV’tjes waarvan hij er altijd wel één failliet kan laten gaan en hij grossiert in facebookprofielen. Hij tapt je telefoon af, bespioneert je mailverkeer, en zorgt zo dat hij altijd nét boven het hoogste bod zit.

De hobbyist, die het leuk vindt om een huis van binnen te zien

Een paar maanden later sta je weer in een gebouw waarvan je denkt dat het je droomhuis is. Je hebt vorige keer je lesje wel geleerd en begint laag te bieden, zodat je altijd nog wat over hebt om hoger te bieden. En dan staat hij naast je: de man met zijn perfect geschoren gezicht en een grimas alsof hij al een jaar of vijf iedere ochtend mindfulness doet. Je brengt snel je mond naar het oor van de makelaar en fluistert zachtjes: “tienduizend euro meer”. De makelaar knikt en kijkt verwachtingsvol naar het mannetje naast je, die vervolgens zegt dat hij alleen maar kwam kijken omdat hij huizen zo interessant vindt. Vervolgens maakt hij een foto van het uitzicht op het Mercatorplein en je weet het zeker: dit is de man voor wie huizenbezoeken een soort hobby is, bij wie geen stress te bekennen is en die alleen interesse heeft in extra Instagramlikes.

De huisjesmelker, die het feest komt verpesten

Aan het eind van de bezichtiging wordt het ineens stil en je voelt een kille tocht langs je nek strijken. Het joviale gezicht van de makelaar vertrekt tot een angstige grimas. Geflankeerd door twee brute kooivechters komt de huisjesmelker binnengeschreden. Ze laat haar keurende blik door de kamer gaan om te kijken hoeveel gipswandjes ze hier neer kan zetten. Als je uit het raam kijkt zie je een hordes studenten die al met hun volledige inboedel staan te wachten om het huis te betrekken, en wat rolkoffer-toeristen die hun sleutel willen hebben. De huisjesmelker stuurt jou en de andere bezichtigers weg omdat ze nog even rustig de badkamer wil bekijken. Een donkere vlek breidt zich uit over de krijtstreepjesbroek van de makelaar: de huisjesmelker is berucht om haar overtuigingskracht. Terwijl je snel wegloopt om de geluiden van het waterboarden te ontvluchten, weet je dat je nog even verder moet zoeken naar een huis.

De lieve ouders

Vanaf het allereerste moment doen ze alsof ze thuis zijn, omdat ze zo vaak casual vastgoed kopen. Een strandhuis, een pied à terre in de stad, een huis voor hun studerende kinderen. Ze zouden al hun hypotheken in één keer kunnen aflossen van de overwaarde op hun eerste huis dat ze voor een prikkie kochten in de jaren zeventig. Vanachter een zalvende glimlach begroeten ze de makelaar bij de voornaam, en de lieve vader loopt zelf naar de koelkast om te kijken of er toevallig nog een gezellig flesje bordeaux in ligt. Tijdens de bezichtiging vertelt de lieve moeder je allerlei verhalen over hun zoon die ook net zijn eerste baan heeft, en dat ze hem met een mooie financiële constructie gaan helpen om een zorgeloze toekomst tegemoet te gaan in zijn nieuwe huis. Achteraf geeft ze je drie dikke zoenen en een snoepje, en wenst je veel succes met je huizenjacht.

Het lijkt soms knap lastig om een huis te kopen en je mededingers af te troeven. Maar het kan echt. Als je wilt weten hoe je dat het snelste doet, kijk dan op de Woon-je-al-ideaal-wijzer van ING . Met ING bekijk je wat je zoal kwijt bent aan een koophuis, en wat voor jou betaalbaar is. We zorgen er zelfs voor dat je af en toe goed kunt overbieden. Zo ga je een stuk relaxter te werk en blijft het leuk om te zoeken naar je droomhuis.

Hou je ook zo van geld? Like VICE Money en ontvang dagelijks gratis geldverhalen: