Nigerdelta vervuiling opgelost
Foto door Sustainability International

FYI.

This story is over 5 years old.

Money

Blockchaintechnologie en Bitcoin redden Nigeria’s vervuilde Nigerdelta

Een nieuw initiatief wil van de lokale bevolking duurzame ondernemers maken.

Dit stuk verscheen eerder op VICE Impact US .

Ogoniland, dat aan de Golf van Guinee ligt, is de meest vervuilde regio van Nigeria. Naar schatting zijn er sinds 1958 13 miljoen vaten ruwe olie in de Nigerdelta terechtgekomen door meer dan 10,000 olielekken, die nooit zijn opgeruimd en zo een van de meest biodiverse plaatsen op aarde verwoestten. De omringende mangrove- en zoetwatermoerassen zijn verontreinigd, de begroeiing is gedecimeerd en de visstand gekelderd – waarmee het voor vissers en boeren ook onmogelijk is geworden om in hun levensonderhoud te voorzien.

Advertentie

Het totale gebrek aan verantwoordelijkheid van oliereuzen, corruptie, geweld en wantrouwen tussen de Nigeriaanse regering en de lokale bevolking houden samen alle verbetering in de situatie tegen; in 2011 zei het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP) dat het nog wel 30 jaar zou kunnen duren tot de natuur in Ogoniland zich volledig kan herstellen. Maar Chinyere Nnadi, een lokale ondernemer, heeft een oplossing: blockchain, een digitaal kasboek dat een transparant, live, onbetwistbaar overzicht van transacties biedt. Aanhangers als Nnadi zijn hoopvol dat blockchaintechnologie, waarin in de afgelopen negen maanden alleen al 1,4 miljard dollar is geïnvesteerd, de volgende game changer in de ontwikkeling van het land kan zijn, corruptie kan stoppen en transparantie en aansprakelijkheid bieden. Nnadi is oprichter en CEO van Sustainability International en blockchain-platform SELA. VICE sprak hem toen hij zijn eerste pilotproject lanceerde in het dorp K-Dere in Ogoniland, over hoe blockchain de langverwachte oplossing kan zijn voor een grote schoonmaak van de Nigerdelta. VICE: Je hebt zojuist je eerste pilotproject in K-Dere gelanceerd. Dit ondanks een zeer gespannen politieke situatie en een onveilige context. Kun je daarover wat meer vertellen?
Chinyere Nnadi: De situatie is ongelooflijk gevoelig. Momenteel is het leger de Nigerdelta aan het bezetten in een poging de militante groepen te onderdrukken. De nationale overheid verloor begin 2016 de controle over het gebied, maar ze proberen die nu terug te winnen om de olievoorraden van het land te beschermen.

Advertentie

Wij hebben toegang tot K-Dere omdat we sinds 2010 nauwe banden hebben opgebouwd met dorpen in de Nigerdelta. Wat natuurlijk ook meehelpt is dat ik er vandaan kom.

Hoe kwam je op het idee om blockchain te gebruiken om het gebied op te schonen?
Het gebrek aan verantwoording in de Nigerdelta is structureel. Om dit te veranderen moet je vertrouwen en geloofwaardigheid herwaarderen. Blockchain is een protocol dat gebouwd is voor een omgeving waar vertrouwen schaars is. Mijn kindertijd speelde zich af in Nkwerre, een dorp in de Nigerdelta. Mijn roots liggen dus daar. Mijn ouders zijn er geboren en opgegroeid tussen het geweld van de Nigeriaanse burgeroorlog, een gruwelijke oorlog waarbij meer dan 1 miljoen mensen zijn omgekomen. De grote oliebedrijven hebben zich er niet lang na de oorlog gevestigd, en de olievervuiling van vandaag de dag ingezet. Traditionele benaderingen voor het oplossen van dit probleem bleken keer op keer hun doel te missen. Het oplossen van het probleem van olieverontreiniging in de Nigerdelta is namelijk niet alleen een milieukwestie. We stuiten op allerlei elementen met diepe wortels in de Nigeriaanse samenleving als corruptie, gebrek aan verantwoordelijkheid en transparantie – allemaal vervloekingen van een olierijk gebied. We moeten van een situatie waarin mensen elkaar van nature wantrouwen, naar een wereld waarin je wordt beloond voor betrouwbaar gedrag. Dat zal geloofwaardigheid stimuleren, en daarom gebruiken we blockchain.

Advertentie
vis en shirt

Controle bij een lokale visser. Foto via Sustainability International

Maar hoe werkt dat in de praktijk? Hoe introduceer je blockchaintechnologie om corruptie te overwinnen?
Allereerst hebben we lokale jongens/ex-militanten ingehuurd om de vervuilde viskwekerijen te herstellen, en lokale vrouwen als waarnemers van het werk, zodat er over een maand vis kan worden geoogst. De arbeiders en opzichters zullen wekelijks de voortgang van het verminderen van de vervuiling controleren. Elke keer zullen de werknemers en waarnemers een foto van de viskwekerij maken en deze via WhatsApp naar ons ingenieursteam in New York sturen. Na vier weken hebben we realtime gegevens waaruit blijkt of het project is voltooid. De vissers kunnen dan de kwekerij opnieuw van vissen voorzien. Deze realtime gegevensverzameling voeren we in op ons blockchain-platform, wat direct verdeling van verantwoordelijkheid geeft voor een effectieve en efficiënte uitvoering van het plan.

Ook zullen de opzichters en werknemers via het platform worden betaald. Het trackrecord van geloofwaardige en eerlijke gegevensverzending door de monitors en werknemers wordt beloond met ons SELA-token, een eenheid die je kunt verdienen met vertrouwen. Dat geloofwaardigheidsbewijs kan vervolgens worden omgezet in cryptovaluta via ons beveiligde en onomkoopbare betalingsplatform.

een meer

Vervuiling in de delta, foto door Sustainability International

Met het SELA-platform geven we elke burger de keuze om zijn wapens neer te leggen en zijn mobiele telefoon op te pakken – om kogels op te geven en Bitcoins te verdienen. Hiermee transformeert elke persoon van een economische gevangene in een ondernemer, die de kost verdient met goed doen voor de gemeenschap en de lokale omgeving. Uiteindelijk kunnen we door het gebruik van blockchain een vertrouwenseconomie creëren die geloofwaardige mensen aan de onderkant van de piramide zichtbaar maakt. Het vertrouwen dat ze verdienen door hun gemeenschap te helpen opbouwen, zal een trackrecord worden dat ze kunnen inzetten om ontwikkelings- en investeerdersgeld van buitenaf aan te trekken voor hun dorpen. Worden cryptocurrencies zoals Bitcoin nu al veel gebruikt in dit gebied?
Cryptocurrencies zijn heel bekend in Nigeria: het land staat steevast bovenaan de lijst met zoekresultaten voor Bitcoin. Maar buiten de grotere steden zoals Lagos en Abuja valt de lokale bevolking in plattelandsgemeenschappen helaas zo goed als zeker in de categorie bankloos. Bankloos zijn betekent niet alleen zonder bankrekening zitten – het betekent ook dat als je al een bankrekening hebt, deze waarschijnlijk jarenlang inactief is geweest.

Advertentie

UNEP zei dat het tot wel 30 jaar zou kunnen duren voordat het milieu in deze regio volledig hersteld is. Welke technologie gebruik je om de wateren schoon te maken en hoe lang gaat het duren?
De lokale bevolking gebruikt een biotechnologie die koolwaterstofmoleculen opspoort en biologisch isoleert, waardoor de olie onschadelijk wordt en voedingsstoffen achterblijven om het herstel van het ecosysteem te versnellen. In gebieden waar nu flora, fauna en het water zijn vervuild zal het ecosysteem binnen een maand weer schoon en vruchtbaar zijn.

een bruine hand

Foto via Sustainability International

Welke lessen hoop je te leren door dit eerste pilotproject?
Veel mensen hebben het over het deel van de bevolking – zo’n 2,5 miljard – dat bankloos zou zijn. Maar de realiteit is dat de meeste van deze gemeenschappen in stammen leven, met eigen culturen. Als we deze gemeenschappen willen helpen, moeten we voor hen iets opbouwen. In plaats van de perceptie op te dringen van wat wij geloven dat de oplossing is, moeten we luisteren naar lokale dorpsvrouwen, bijvoorbeeld, en vragen wat zij nodig hebben – en vervolgens daarop verder bouwen. Gedurende deze pilot interviewen we de lokale bevolking om tot mensgerichte ontwerpen te komen, die ons team van MIT-engineers kunnen gebruiken in hun ontwikkeling van het SELA-platform. En in januari zullen we het SELA-platform gebruiken om drie andere viskwekerijen op verschillende locaties te herstellen en op te ruimen. Zo laten we zien dat technologie de transparantie en efficiëntie kan opleveren die nodig is om gemeenschappen op te bouwen en corruptie te verminderen.

Ons doel voor de komende vijf jaar: helpen bij het opstarten en aanvuren van grootschalige vooruitgang voor de Nigerdelta.

Hier kun je SELA volgen op Facebook, of ga naar hun website , voor informatie over hun plannen, of om geld te doneren.

Hou je ook zo van geld? Like VICE Money en ontvang dagelijks gratis geldverhalen:

Tagged:blockchain