×
footer logo
© 2017 VICE Media LLC
×

Logo Escobar liet honderden miljoenen achter, twee agenten proberen deze terug te vinden

 

Escobar liet honderden miljoenen achter, twee agenten proberen deze terug te vinden

Gd
Gepresenteerd door Discovery

6 December, 2017, 17:44

Vanaf maandag kun je het zien op Discovery, in Finding Escobar's Millions.

Als een grote crimineel eenmaal is opgepakt of omgelegd, dan is er niet zoveel spannends meer aan. Behalve als hij ergens nog de miljoenen heeft verstopt die hij met zijn geritsel verdiend heeft. Zo is het losgeld dat Willem Holleeder ontving voor de ontvoering van biermagnaat Freddy Heineken nog steeds niet terecht. Het gerucht gaat dat er in Amsterdam panden zijn gekocht waar nu prostituees in werken. En tijdens een interview met College Tour zei Holleeder met dik Amsterdams accent: “Ga maar graven op het strand”.

Het moet natuurlijk stoer zijn overgekomen, maar het is ook gewoon irritant en een beetje zielig, want de verborgen schat van onze poldercrimineel valt natuurlijk in het niet als je kijkt naar wat de Colombiaanse drugshandelaar Pablo Escobar allemaal verstopt heeft. In de nieuwe serie Finding Escobar’s Millions van Discovery, leer je dat hij op het hoogtepunt van zijn cocaïnehandel wel zestig miljoen dollar per dag omzette. Escobar kocht er paleizen en sportwagens van, omringde zich met mooie vrouwen, en had drie privé-dierentuinen. Maar daarmee slaagde hij er niet om zestig miljoen dollar per dag te verbrassen. Hij stopte de dollarbiljetten in plastic zakjes en deed ze in grote plastic tonnen die hij onder de grond stopte of in een muur metselde. Of hij kocht er goud en sieraden van, geweren, en andere waardevolle spullen. Die verstopte hij ook. Het lukte de politie in de jaren negentig om 100 miljoen dollar op te graven, in de jaren nadat de drugsbaas in een wijk in Medellin tijdens een vuurgevecht een kogel door zijn hoofd had gekregen.  

Het grootste deel van de buit ligt waarschijnlijk nog in de wijk die Escobar ooit voor de familie van zijn straatarme drugskoeriers heeft laten bouwen. En daar wordt Escobar nog als een god vereerd. In de eerste aflevering van Finding Escobar’s Millions zien we hoe zijn portret op muren is geschilderd en achter voorruiten van touringcars prijkt. De mensen daar willen niet dat jij er komt zoeken, ze houden het geld natuurlijk het liefst voor zichzelf.

Een miljard dollar

Finding Escobar’s Millions opent met droneshots van de jungle, en van grote steden met kleurrijke daken. Dan een zware Amerikaanse stem: “Wat als ik jou vertel dat hier meer dan een miljard dollar begraven ligt?” Het is de stem van Douglas Laux, die uitlegt dat hij als CIA-agent ooit undercover ging bij de Taliban in Afghanistan. Hij gaat het goud proberen te vinden – samen met een andere agent, die het alias ‘Ben Smith’ gebruikt omdat hij nog bij de CIA werkt. Laux en Smith gaan de wijk in om daar in Escobars inner circle te infiltreren.

Ze raken aan de praat met Juan Esteban, die voor Escobar heeft gewerkt en ‘de Schorpioen’ wordt genoemd en ‘extreem gewelddadig’ zou zijn. Hij nodigt ze uit in zijn huis en leidt ze rond door de buurt. Je voelt al aan dat dit misschien uit eigenbelang is en dat hij de mannen de hersens inslaat zodra ze ook maar een fractie van het geld vinden.

Het team van Laux haalt metaaldetecors, sloophamers, graafmachines, betonzagen en radarapparatuur van stal. Als ze niets vinden in Estebans huis proberen ze het op een veldje verderop, midden in de wijk. Iedereen in de buurt ziet de graafmachine natuurlijk, en steeds meer mensen komen uit hun huizen om te kijken of de twee Amerikanen iets zullen vinden, en of ze er niet met hun miljoenen vandoor gaan. Esteban hangt zelf als een bloedhond met zijn vingers in de hekken. Niets ontgaat hem. “Juan is gewapend,” zegt Laux in de voice over, “net als de vijftig mannen die voor hem werken. Het is een klein leger. It’s a match, and you can see it’s about to light.

Zullen ze het geld vinden, en loopt het niet uit op een bendeoorlog? Je ziet het vanaf maandag 11 december op Discovery, in Finding Escobar’s Millions.

Logo

Logo