×
footer logo
© 2017 VICE Media LLC
×

Logo Door QR-betaalverzoek hebben we zelf ook eindelijk wat aan die zwart-witte blokjes

 

Door QR-betaalverzoek hebben we zelf ook eindelijk wat aan die zwart-witte blokjes

Gd
Gepresenteerd door ING; zoals verteld aan Redactie

30 August, 2017, 16:29

Je wist nooit wat je aan die blokjes had en ze waren vooral irritant.

Tijdens het uitgaan kon je niet eens even rustig plassen zonder dat je een reclameposter van een of ander pretpark voor je neus kreeg met een QR-code. Als je nog niet helemaal lam over de bak hing en je blaas nog niet leeg was besloot je toch maar om dat zwart-witte blokje te scannen. Je kwam op de website terecht waar je kaartjes kon kopen, om eenmaal uitgeplast je telefoon weer in je zak te steken en een biertje te gaan halen. Zonder dat je kaartjes had gekocht. Ze zagen er leuk uit, maar lange tijd wist niemand echt wat je aan die QR-codes had.

Laten we eerlijk zijn, de afgelopen twintig jaar is de QR-code ook gewoon een suffe uitvinding geweest, waar je leven niet per se beter van werd. Het begon met twee ontwikkelaars van het Japanse bedrijf Denso die begin jaren negentig gevraagd werden om een opvolger van de streepjescode te ontwikkelen. Klanten van het bedrijf, dat onder meer kassascanners produceert, klaagden dat de streepjescode niet genoeg informatie kon bevatten. Na een tijdje keihard blokken kwam het duo met een oplossing. Een code die niet alleen van links naar rechts gelezen kon worden, zoals de eendimensionale streepjescode, maar ook van boven naar beneden. Omdat de code ook sneller uitgelezen moest kunnen worden, gaven de ontwerpers hun vinding de naam QR (Quick Response).

Irritant
Bij de introductie in 1994 werd de QR-code als eerste door autofabrikant Toyota gebruikt om bij te houden waar alle auto-onderdelen in het productieproces bleven. Met de uitvinding van de mobiele telefoon met camera en later de smartphone kwam het gebruik van QR in een stroomversnelling terecht. Bedrijven gebruikten het vooral om informatie aan je op te dringen. Sollicitanten dachten met een QR-blokje een originele manier te hebben gevonden om op te vallen tussen de stapels brieven. De zwart-witte vierkantjes verschenen zelfs op grafstenen, zodat nabestaanden en voorbijgangers via hun telefoon een eerbetoon konden openen. De QR-code werd zo een labeltje dat je op alles kon plakken zodat het er een beetje tech savvy en modern uitzag. Je zag ze zo vaak dat het irritant begon te worden en we kenden maar weinig mensen die nog de tijd namen om er een te scannen.

Dan hadden ze het in China beter bekeken. Daar werd de QR-code niet alleen gebruikt om geld aan je te verdienen, maar had je er zelf ook wat aan. De Chinezen zetten QR-codes in om cash af te schaffen. Zo’n beetje alles kan in het Aziatische land met QR-codes worden afgerekend: boodschappen, biertjes, taxiritten en speeltjes in seksshops. Zelfs bedelaars hangen QR-codes om hun nek zodat cashloze voorbijgangers geen excuus hebben om niets te geven.

Online shoppen
Dat gebeurde allemaal terwijl wij in de polder nog met acceptgiro’s, inlogcodes, facturen en appjes worstelden, waarin we handmatig rekeningnummers intikten. Gelukkig is hier door ING een flinke inhaalslag gemaakt. De bank zorgde er vorig jaar als eerste in Nederland voor dat je een QR-code kon gebruiken bij iDeal-betalingen. In plaats van je gebruikersnaam en wachtwoord in te vullen, die je toch altijd vergeet, open je gewoon de app en scan je de QR-code op je computerscherm. Daarmee zou je volgens de bank per betaling al zo’n twintig toetsaanslagen kunnen besparen.

Betaalverzoek
Met de app van ING kun je nu ook een betaalverzoek doen via het zwart-witte blokje. Ondernemers of winkelpersoneel hoeven klanten die hun portemonnee zijn vergeten niet meer naar huis te sturen. Door via de internetbankieren-app een QR-code aan te maken kunnen ze klanten met hun smartphone laten betalen. En ga je ’s avonds met vrienden de kroeg in, dan hoeft voorschieten niet langer gedoe op te leveren met chagrijnig personeel dat geen zin heeft om de rekening apart te laten betalen. Herinneringsappjes aan die vriend die altijd vergeet te betalen kun je ook achterwege laten. Je maakt gewoon een QR-code aan en vrienden kunnen die direct scannen. Of je kunt de code versturen via WhatsApp of e-mail. Als je je push-berichten aanzet krijg je automatisch een bericht als je vrienden betaald hebben. Zo hebben we voor het eerst sinds de uitvinding zelf ook iets aan de QR-code.

Download nu de app Mobiel Bankieren App van ING in de Play Store of App Store om nooit meer gedoe te hebben over kleine bedragen.

Logo

Logo