×
footer logo
© 2017 VICE Media LLC
×

Logo Ook met een tijdelijk contract kun je best een hypotheek krijgen

 

Ook met een tijdelijk contract kun je best een hypotheek krijgen

Gd
Gepresenteerd door ING; zoals verteld aan Redactie

27 July, 2017, 12:49

Vraag aan je baas een verklaring waarin hij zegt dat hij je contract wil verlengen.

Als twintiger begin je je zelfstandige leventje vaak in een kamer van vijftien vierkante meter voor een kleine 700 euro per maand. Je kunt er nog net een hoogslaper in proppen. Het is behelpen, maar je stelt je gerust met de gedachte dat het tijdelijk is. Met een beetje geluk vind je snel iets groters, en als je eenmaal een degelijke baan hebt ga je gewoon op zoek naar een mooie koopwoning.

Totdat je erachter komt dat het nog niet zo makkelijk is om een betaalbaar huis te vinden. Als je je inkomen invult in de rekenhulp van de bank blijkt algauw dat je niet veel meer kan kopen dan de studentenkamer waar je ooit bent begonnen. En dan heb je ook nog eens geen vast contract, waardoor de bank je waarschijnlijk helemaal geen hypotheek wil geven.

Het kan dan voelen alsof het ook geen zin heeft om een afspraak te maken met de hypotheekadviseur. Waarom zie je na het invullen van de rekenhulp dan toch een knop waarmee je wordt uitgenodigd een afspraak te maken?

Je gaat door met huren en gooit een deel van je salaris in de grote put die ‘de portemonnee van je huisbaas’ heet. Dat geld zie je nooit meer terug, terwijl je, als je een huis had gekocht, mooi vermogen had kunnen opbouwen.

Toekomst

ING heeft daar iets op gevonden: de Hypotheek van de Toekomst. Die is ook bedoeld voor starters, en de rente is relatief laag. En als je even zonder werk zit kun je zelfs afspreken om tijdelijk een stuk minder hypotheekrente te betalen.

Misschien helpt het dan toch om een keer een praatje te maken met een hypotheekadviseur, dachten we, dus belden we met een hypotheekadviseur om te vragen of er nog iets te regelen valt.

Niet iedereen maakt evenveel kans op een lening voor zijn huis, zegt de adviseur, maar die kans is toch groter dan je denkt. “Zelfs met een tijdelijk contract kun je een hypotheek afsluiten, als je bijvoorbeeld een verklaring regelt van je werkgever waarin hij of zij zegt dat-ie van plan is het contract te verlengen.”

En als je zzp’er bent? “Dan kijken we naar wat je de afgelopen drie jaar hebt verdient. Ben je net begonnen met freelancen, dan wordt het lastig, maar als je al even bezig bent dan hoeft het geen probleem te zijn.”

Kopen

Tijdens het eerste gesprek, dat gratis is, bespreek je wat voor huis of appartement je zou willen kopen en wat je precies verdient. Zo kom je erachter wat je maximaal kunt lenen, en hoeveel je dat per maand kost.

Je kunt al snel beginnen met het zoeken naar een huis, zelfs als de hypotheek nog niet rond is. Doe je bod dan wel ‘onder voorbehoud van financiering’. Dat houdt in dat als je de financiering niet rond kunt krijgen, de koop niet doorgaat. “Als toch blijkt dat je de hypotheek niet kunt krijgen, krijg je van ons een afwijsbrief,” zegt de hypotheekadviseur. “Daarmee kan de notaris de koopovereenkomst weer ontbinden.”

Bij ING krijg je een lage rente, maar een hypotheek moet ook bij jouw toekomst passen. In je leven kan namelijk veel veranderen. Bijvoorbeeld met je werk of relatie. De Hypotheek van de Toekomst houdt daar rekening mee. Ontdek nu alle mogelijkheden.

Logo

Logo