×
footer logo
© 2017 VICE Media LLC
×

Logo Hoe de euro de dollar aan het vernederen is

 

Hoe de euro de dollar aan het vernederen is

PA
Peter A. McKay

1 June, 2017, 09:59

Spulletjes kopen in Amerika wordt steeds goedkoper.

De Verenigde Staten en Europa zitten in een moeilijke fase van hun relatie. Trump doet lastig over het klimaatakkoord van Parijs en de NAVO, terwijl Europa de banden met China aanhaalt, Merkel na de G7-top concludeerde dat Europa niet meer blind op de VS kan vertrouwen, en Macron een plaagstootje aan Trump uitdeelde bij een NAVO-bijeenkomst in Brussel.

Europa kan gelukkig troost putten uit het feit dat de euro het de laatste tijd een stuk beter doet dan de dollar.

Politiek is altijd van grote invloed geweest op de wisselkoersen. Wereldwijd is 2017 tot nu toe een veelbewogen jaar, maar de euro profiteert vooral van het herstelde vertrouwen in de Europese Unie. Dat komt deel door de verkiezingsoverwinning van EU-gezinde partijen in Nederland en Frankrijk.

Het gaat goed met de euro omdat Europa afstand heeft genomen van populisten en nationalisten à la Trump. Het continent is nog niet uit de gevarenzone, maar er komt genoeg goed nieuws uit Europa om beleggers aan te sporen hun geld op de euro in te zetten.

“De Europese Unie is niet alleen niet ingestort, maar de economische cijfers zijn beter dan die van de VS, en overtreffen alle verwachtingen,” zei Jack A. Ablin, hoofd investeringen van BMO Wealth Management in Chicago. “Economen zijn positief verrast over de EU, wat je over de VS niet kunt zeggen.”

Ablin zei dat hij vooral optimistischer is geworden over de eurozone door de onverwacht sterke signalen uit de Purchasing Managers Index. Deze ‘inkoopmanagersindex’ drukt het vertrouwen uit dat inkoopmanagers van bedrijven in de economie hebben, en bereikte in april het hoogste punt in zes jaar: 56,7.

De waarde van 1 euro is door dit soort berichten gestegen naar 1,11 dollar. Dat is ongeveer gelijk aan de koers op de dag van de Amerikaanse verkiezingen, maar zeven procent hoger dan rond de kerst. Analisten verwachten dat deze stijging nog een tijdje aanhoudt, en sommigen denken zelfs dat de euro aan het eind van dit jaar 1,20 dollar waard zal zijn.

Zo’n blijvende waardeverschuiving van valuta betekent dat beleggers steeds meer vertrouwen krijgen dat de economie van een bepaalde regio (in dit geval Europa) het beter zal blijven doen dan die van een andere regio (in dit geval de VS). Sinds de grootste economieën ter wereld in de jaren zeventig zijn gestopt met de goudstandaard, het koppelen van een munteenheid aan de waarde van goud, is het vergelijken van valuta de enige manier om de waarde van een muntsoort te meten.

Analisten waren het er de laatste jaren wel over eens dat Europa minder goed uit de crisis was gekomen dan de VS, waar de economie door de fiscus en de centrale bank meer gestimuleerd was. De werkloosheid in Europa is nog steeds meer dan negen procent, wat meer dan het dubbele is dan in de VS, al zijn beide cijfers op het laagste punt in jaren.

Waar gaat dit heen? Europa lijkt steeds aantrekkelijker te worden voor beleggers, omdat de Europese economie meer ruimte biedt voor versnelde groei. Dat komt vooral omdat de Europese Centrale Bank met een lage rente de economie probeert aan te jagen, waardoor geld lenen goedkoop is.

Amerika lijkt het lastiger te gaan krijgen, omdat de Federal Reserve daar de rente waarschijnlijk gaat verhogen om inflatie te voorkomen.

Er zijn ook voordelen aan een zwakkere munt: een lagere dollarwaarde maakt het goedkoper voor Europeanen om Amerikaanse spullen te kopen. Dit kan het handelstekort van Duitsland van 68 miljard dollar, waar Trump de laatste tijd veel over klaagt, verkleinen. Dit exportvoordeel van een zwakkere dollar steunt Amerikaanse bedrijven dus, en in het verlengde daarvan de Amerikaanse arbeiders, aan wie Trump gouden bergen beloofd heeft in zijn verkiezingscampagne.

Logo

Logo